В Ірпінському музеї відкрилася виставка картин, намальованих на склі (відео)

В Ірпінському історико-краєзнавчому музеї відкрилася нова виставка картин, намальованих на склі, під назвою «Карантинний живопис і не тільки…» Це третя ірпінська виставка художниці з Луганська Ірини Мезері, яка вже п’ять років живе і працює в Ірпені.

Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міськради:
«Коли п’ять років тому ми вперше відкривали виставку Ірини Мезері в Ірпені, найбільше мене вразила її історія про те, що коли вона покидала окуповані території України на Сході, перше, що вона забрала з собою – це картини».

Роботи Ірини Мезері незвичайні не лише тому, що створені на склі. Художниця вигадала свою неповторну техніку, аналогів якої немає в цілому світі.

Ірина Мезеря, художниця:
«Живопис на склі – це, взагалі, дуже особливий вид живопису, який відомий давно в Європі, в тому числі в Західній Україні є художники, які працюють (у цій техніці), але їх дуже мало. У мене була в Ужгороді виставка, і ось там говорили, що в них є одна така представниця живопису по склу».

Ірина Мезеря завжди експериментує. Окрім скла, використовує й інші матеріали, які припадають їй до душі. На її новій виставці є дві картини, написані на стареньких дверцятах.

Ірина Мезеря:
«Це дверцята від старого бабусиного буфета. Він від старості розвалився, а дверцята залишились. Я подумала, що якщо я роблю картини на склі, чому не можу зробити картину на дверцятах від бабусиного буфета? Таким чином я продовжила життя тієї речі, яка нас із бабусею поєднує».

Кожну з майже 30 картин, представлених на виставці, супроводжує авторська цитата. Це також один із прийомів, який використовує художниця.

Анатолій Зборовський, директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею:
«Особливо подобається мені те, що до своїх картин вона додає якісь думки – свої думки, які глибокі, які якраз звертають нашу увагу. Говорять, що художник дає, а глядач бачить там щось своє, але разом із тим вона (Ірина Мезеря) говорить, що хай глядач побачить і те, що художник хотів сказати цією картиною».

Однією ж із центральних думок «карантинного живопису» є одвічне питання: як і навіщо ми живемо в цьому світі й що залишимо по собі. Тож якщо вам раптом також близька ця тема – виставка триватиме до Нового року.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300