Володимир Карплюк: «Якщо не впораємося до осінніх дощів, то потім реконструювати будинки буде в десятки разів дорожче» (відео)

288446094 3415412575411907 6288669727794712364 N

Голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк відповів у прямому ефірі на запитання журналістів телеканалу «Еспресо». Головною темою розмови було відновлення зруйнованих під час бойових дій помешкань ірпінців та об’єктів соціальної інфраструктури.

Карплюк наголосив на нагальній необхідності отримання коштів від держави для того, щоби до початку сезону осінніх дощів провести капітальний ремонт і реконструкцію пошкоджених будівель.   

«Якщо ми не реконструюємо дах, то квартири, які вціліли, доживуть до весни в дуже поганому стані. І ця проблема впирається у фінансування капітального будівництва, яке на сьогоднішній день ще закрите. Ми дуже віримо, що найближчим часом держава відновить цей напрямок, і ми, як місто, яке постраждало найбільше на Київщині, отримаємо фінансування на капітальне будівництво, і що ми зможемо власні кошти використовувати для відновлення дахів, реконструкції квартир і будинків… Якщо ми не впораємося до сезону активних дощів і до зими, то потім і для нас, і для людей, і для держави, і для міжнародних партнерів реконструювати ці будинки буде в десятки разів дорожче», – підкреслив голова Інвестради.

Він також висловив надію на прискорення фінансування з обласного бюджету програми з заміни вікон, яку теж необхідно реалізувати вчасно. За словами Карплюка, на сьогодні в ірпінських будинках замінено близько 25% пошкоджених вікон.

Володимир Карплюк нагадав, що, за підрахунками Інвестиційної ради, в Ірпені повністю зруйновано майже 1,5 тисячі приватних і 119 багатоквартирних будинків. Ще близько 130 багатоквартирних будинків мають ушкодження, але можуть бути відновлені. Без житла залишилися близько 4 тисяч родин, а 6 тисяч родин зможуть повернутися додому лише після того, як будуть проведені відновлювальні роботи.

Голова Інвестради зазначив, що управлінська команда міста активно шукає по всьому світу спонсорів і ґранти на відбудову житлового фонду й об’єктів соціальної інфраструктури. Він навів приклади допомоги Ірпеню від міст-побратимів Мілвокі (США), Борни (ФРН), Кашкайша (Португалія), а також від підприємств SOCAR і «Ecosoft».

Крім того, Карплюк розповів про ініційований міською владою та Інвестиційною радою Ірпеня проєкт «Irpin Reconstruction Summit». Він відзначив, що участь у проєкті беруть близько 200 українських і 80 іноземних архітекторів та інших фахівців у галузі містобудування.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300