Волонтери «Добробату» допомагають відроджувати Ірпінь (відео)

Алла Аронівна – донька фронтовика. Про жахи війни чула від самого народження. Втім, ніколи не думала, що стане їх очевидицею.

Алла Вайсбурт, мешканка Ірпеня:
«Ми 23-го пили каву в «Aroma Kava» в центрі, було нормальне людське життя. 24-го нас уже бомбили, Гостомель був уже розбомблений. Звичайно, жах, кошмар. Важко всім людям, важко дуже, але треба якось нам це долати».

Жінка переїхала в Ірпінь у 2008 році. Цей п’ятиповерховий будинок на вулиці Гостомельське шосе відтоді став їй рідним. Після навали рашистів він поранений – де-не-де вцілілі квартири. Але будинок буде «жити». Наразі його допомагають відновлювати волонтери добровольчого будівельного батальйону. Скорочено – «Добробат».

Віктор Андрусів, радник Міністра внутрішніх справ, співзасновник проєкту «Добробат»:
«Насправді це про солідарність. Ті, хто не в біді, повинні зараз допомагати тим, хто в біді. Тому що це відчуття, в першу чергу, одного народу. Хлопці добровільно приїжджають, і таких людей дуже багато. Це надихає і мене, і людей, яким це дуже потрібно».

Ростислав Смірнов, радник Міністра внутрішніх справ, співзасновник проєкту «Добробат»:
«Ми хотіли послати певний меседж для людей, які були щойно на окупованих територіях або знаходяться на окупованих територіях досі: ми єдині, як ніколи. І хоча наші будівлі, наші міста не так постраждали, як ваші – нас це все одно болить. І ми обов’язково прийдемо на допомогу вам і разом відбудуємо країну».

Розібрати завали, відремонтувати покрівлю, замінити вікна – добробатівці не цураються будь-якої роботи. Ідея допомагати ремонтувати та відбудовувати зруйноване народилася одразу після звільнення Київщини. Перші завали волонтери розбирали в Бородянці. Зараз, окрім Київської, батальйони будівельників працюють у Чернігівській та Сумській областях. Усього до лав «будівельного війська» майже за три місяці вступило понад 30 тисяч добровольців. Усі вони різного віку та різних професій: хтось до війни працював айтішником, хтось кухарем, а хтось навчав дітей. Але всіх єднає спільна мета.

Євгеній Канавський, будівельник «Добробату»:
«Це треба, це потрібно людям. У мене є вільний час, у мене є можливість, тому я допомагаю. А як по-іншому?»

Олександр Тарасенко, керівник будівельних проєктів «Добробат»:
«Що мотивує? Допомагати людям. Зараз складний час. Одні воюють, у нас – свій фронт. Зима близько – треба максимально відновити будівлі, щоб люди хоча б могли якось жити».

Андрій Літвинов, депутат Ірпінської міськради, радник міського голови:
«Нам така допомога дуже потрібна, бо дощі йдуть, осінь наближається – хоча сьогодні літо, але воно швидко пройде. Нам потрібно вже сьогодні такі роботи проводити – накривати дахи, десь відновлювати кладку, десь треба вивозити будівельне сміття. Ми дуже хлопцям дякуємо, що вони нам так підставили плече».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300