Волонтери містобудування презентували проєкти відбудови післявоєнного Ірпеня (відео)

Від огляду зруйнованих об’єктів до презентації проєктів їхньої відбудови – це шлях, який пройшли учасники проєкту «Irpin Reconstruction Summit» за півтора місяця. Проєкт спрямований на відновлення зруйнованого навалою рашистів Ірпеня. Наразі завершився останній, четвертий етап – у режимі онлайн на платформі «Zoom». Передові іноземні та українські архітектори, проєктанти, урбаністи, дизайнери презентували своє бачення щодо відбудови знищеної росіянами інфраструктури.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:
«Дуже дякуємо всім тим, хто відгукнувся і зробив ці проєкти, попрацював на місто. Усім дуже дякуємо за ту велику потужну роботу, яку ви провели».

Долучитися до відбудови Ірпеня зголосилися майже 300 іноземних та українських спеціалістів із містобудування. Вони розділилися на групи та розробили понад 30 проєктів відбудови інфраструктурних об’єктів, зруйнованих або пошкоджених російськими окупантами. Йдеться, зокрема, про Центральний будинок культури, Історико-краєзнавчий музей, стадіон «Чемпіон», дитячі садочки, школи тощо.

Михайло Сапон, начальник відділу містобудування та архітектури Ірпінської міськради:
«Ті фахові спеціалісти, проєктанти, архітектори, які долучилися до цього проєкту, зробили величезну роботу, незважаючи на такий короткий період часу, який вони працювали, і ті труднощі, з якими вони стикалися, а саме відсутність деяких матеріалів, технічних паспортів, певних документів. Але все ж таки вони зробили ці презентації. Я вважаю, що це дуже круто, і це перший крок до відбудови Ірпеня – якраз уже предметно щодо кожного об’єкту».

Фінальним кроком із відбудови міста стане втілення запропонованих проєктів у життя. А поки міська влада продовжує шукати благодійників та спонсорів, які допоможуть відродити Ірпінь якнайшвидше.

Володимир Карплюк, голова Інвестиційної ради Ірпеня:
«Це шалене досягнення для міста Ірпеня, і це має шалене значення, що така кількість талановитих людей об’єдналася в одному заході, об’єдналася в прагненні допомогти місту. Я переконаний, що через десятки років ми будемо бачити таблички з прізвищами цих людей на всіх цих знакових об’єктах – із великою вдячністю, що вони доклали свою працю, свої емоції до організації відбудови цих об’єктів».

Нагадаємо, представлення проєктів відбулося в рамках першого в Україні саміту щодо сталої відбудови міста. Він відбувся з ініціативи Інвестиційної ради Ірпеня та Центру суспільних комунікацій під патронатом Ірпінського міського голови Олександра Маркушина.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300