Як «Ірпіньводоканал» модернізує свою роботу (відео)

Це Наталія Пустовіт. Уже 25 років вона працює машиністкою на водозабірній  насосній станції другого підйому, що на вулиці Чехова в Ірпені (Київщина). Щодня  Наталія регулює подачу води зі свердловин  у резервуари. Зараз під її контролем – 20 свердловин. І раніше включати чи відключати якусь із них доводилося вручну.

Наталія Пустовіт, машиністка насосної станції:
«Я посилала електрика, він їхав на дальні свердловини і виключав свердловину. Або, навпаки, якщо мало води, і вже тут свердловин не вистачає, я його посилаю на дальні свердловини, і він включає».

Тепер машиністка може зробити все це сама, не виходячи з кабінету. А все завдяки тому, що цієї весни «Ірпіньводоканал» запровадив автоматичну диспетчеризацію контролю стану обладнання та подачі води в мережу.

Сергій Потьомін, заступник начальника КП «Ірпіньводоканал»:
«Ми раніше як працювали? З’явилася якась скарга – десь немає води – все, бригада виїжджає, ми починаємо шукати: може, ЖЕК перекрив чи ще хтось. Тобто, працювали всліпу».

Зараз робота кожної свердловини перед  диспетчером як на долоні. І він може оперативно відреагувати на будь-яку аварійну ситуацію в мережі й терміново надіслати туди аварійну службу.

Володимир Єсипчук, диспетчер КП «Ірпіньводоканал»:
«Бачиш розбір води, бачиш, які свердловини працюють, які не працюють, яке споживання води по місту, включати свердловину, не включати – все видно на графіках».

Система показує не лише роботу свердловин, а й наповнення і використання резервуарів чистої води в реальному часі. Зараз на схемі бачимо ситуацію на водозабірній станції на Чехова. Там працюють два резервуари – на 6 та на 3 тисячі кубів.

Сергій Потьомін:
«Завдання машиніста – щоб місто було забезпечене водою. Резервуари повинні бути заповнені». 

Окрім цього, автоматична система диспетчеризації дозволяє бачити параметри роботи насосів  кожної свердловини й контролювати витрати електроенергії.

Сергій Потьомін:
«Якщо 20 ампер, значить свердловина працює нормально. А от якщо 30 – значить уже треба терміново дивитися цю свердловину, бо йдуть підвищені витрати електроенергії».

Зараз подачу води в мережу «Ірпіньводоканалу» забезпечує 106 свердловин. Систему автоматичної диспетчеризації вже підключили до 27. Наступного року продовжать.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300