За сприяння італійських благодійників в Ірпені відновлюють чотири будинки (відео)

Понівечений дах, посічений фасад та вибиті вікна – для мешканців будинку на вулиці Мінеральній, 11а в Ірпені залишилися у спогадах. Їхній п’ятиповерховий будинок відновили лише за два місяці у рамках проєкту з відродження міста «Irpin Reconstruction Summit» за сприяння італійських благодійників.

Квартира Олександра Володимировича на першому поверсі. 5 березня минулого року в неї прилетів ворожий снаряд. Замість балкону і стін тут була діра. Але зараз, каже чоловік, ще краще ніж було до руйнувань.

Олександр Бурих, мешканець Ірпеня:  

«Дивлячись на наш будинок зараз, я його не впізнаю. Те, що бачили, що було – вікон не було взагалі ніде, прірва в моїй зальній кімнаті… На сьогодні дивишся на наш будинок і відчуваєш якесь відродження, відчуваєш якусь радість, відчуваєш продовження життя» .

Відремонтованій оселі радіє і Лариса Леонідівна. Її квартира на п’ятому поверсі. Після рашистів лишилася без балконів і вікон. Вікна жінка вставила самотужки, бо не сподівалася на допомогу під час війни.

Лариса Нищенко, мешканка Ірпеня:

 «Я розуміла, що країна у війні і немає такої змоги надавати допомогу, тому мною було прийнято рішення. Те, що я могла зробити, те й зробила – я вставила вікна в кімнатах. Але, дякувати допомозі, тепер я з балконами, все у мене тепло, зручно й красиво, дах не протікає, будинок ну просто радує око».

Ці та ще 28 родин змогли повернутися додому завдяки співпраці «Irpin Reconstruction Summit» з італійським Фондом «Terre des Hommes» та за підтримки Українського гуманітарного фонду.

«Irpin Reconstruction Summit» – перший проєкт в Україні зі сталого відновлення міст. Він об’єднав понад 200 волонтерів містобудування зі всього світу. Створений щоб відроджувати деокупований Ірпінь зараз, під час війни.

Володимир Карплюк, голова Інвестиційної ради Ірпеня:

«Ми розуміли, що в цей період державі буде точно не до відновлення – тому що є більш пріоритетні завдання – це зброя, це оплата праці наших військовослужбовців. Тому ми поставили собі задачу, що ми маємо шукати самостійно гроші в світі. Хлопці і дівчата проробили величезний об’єм роботи. В цілому мені би хотілося дуже сильно подякувати всім, хто в рамках проєкту «Irpin Reconstruction Summit» працює, всім організаторам цього процесу. Чому? Тому що – це волонтери. Це люди, які роблять неймовірний об’єм роботи. Це люди, які прискорюють відновлення нашого міста. І об’єкт який зараз у нас за спиною теж показує результат їхньої роботи»

Разом із ОСББ «Мінерал» нині відновлюються ще 3 багатоповерхових будинки. ОСББ «Еверест» на вулиці  Тургенівській, «Затишок» на Мінеральній, 18 та ЖК «Аристократ» на вулиці Давидчука. У цих 4 будинках – 450 квартир. У них  проживає понад 1200 людей.

Проєктна менеджерка «Irpin Reconstruction Summit» Олена Ямпольська тільки-но повернулася з Італії. Розповідає, разом із Фондом «Terre des Hommes» є перспектива відбудувати значно більше, ніж 4 будинки.

Олена Ямпольська, проектна менеджера з відновлення «Irpin Reconstruction Summit»:

«Вони налаштовані, є зараз вільні «коридори», куди ми подаємося для того, щоб відновлювати місто. Ведеться дуже велика праця з точки зору того, що відновлення буде вже повномасштабне. Тобто це – критичне, а то –  повномасштабне. Це буде інший, більший проєкт, з іншими «коридорами» фінансування і можливостями».

Поки ж війна триває – відновлення буде поступовим. «Irpin Reconstruction Summit» планує охопити якомога більше пошкоджених об’єктів. А нині другому «дню народженню» своєї оселі першими радіють мешканці і голова ОСББ «Мінерал».

Валентина Браткевич, голова правління ОСББ «Мінерал» в Ірпені:

«Будинок в 30 квартир не потягнув би такі витрати як утеплення, заміна даху, заміна вікон, дивлячись на те, що практично 50% в ньому – пенсіонери. Наш будинок як заново побудований став. Дуже велике дякую!».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300