Жителям Приірпіння безкоштовно робитимуть операції з трансплантації органів в Інституті ім. О. О. Шалімова

Photoeditorsdk Export 2021 11 10t170102.314

Жителям Приірпіння, яким необхідна пересадка донорських органів, такі операції безкоштовно робитимуть у Національному інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова. Про це в інтерв’ю ITV розповіли директор Ірпінської центральної міської лікарні Антон Довгопол і заступник директора інституту з організаційної та клініко-інноваційної роботи Руслан Салютін.

«Ми будемо співпрацювати з Ірпінською лікарнею в цій галузі для того, щоби мешканці Ірпеня, Бучі й територіальних громад могли отримати високоспеціалізовану медичну допомогу, тобто пройти трансплантацію органів на базі нашого інституту, – зазначив Руслан Салютін. – Завдяки державній програмі – пілотному проєкту з трансплантації – всі операції є для пацієнтів повністю безкоштовними. Всі медикаменти, всі витратні матеріали, які передбачаються для надання відповідної допомоги – все це закуповується і видається пацієнту за кошти державного бюджету. На сьогоднішній день ми виконали 70 трансплантацій органів – серця, печінки, нирок – як від посмертних, так і від родинних донорів, і наші пацієнти не витратили жодної копійки на своє лікування, перебуваючи в нашому інституті».

За словами Антона Довгопола, розвивати цей напрямок в Ірпінській лікарні почали ще рік тому, і на сьогодні заклад має підписаний договір про співпрацю з Інститутом імені О. О. Шалімова.

«Ми плануємо у співпраці з первинкою зібрати статистичну інформацію в Ірпені, в сусідніх селах, сусідніх громадах, по всьому Бучанському району про кількість осіб, яким життєво необхідна трансплантація. І Інститут імені Шалімова нам у цьому сприяє, тому що ми безоплатно зможемо їх там обстежити, визначити їхню імунологічну сумісність із потенційними донорами. Якщо в нас з’являється донор, ми вводимо його дані в систему ЄДІСТ (Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів і тканин – ред.), і база автоматично буде показувати, з ким він сумісний. І якщо це буде житель нашого регіону, він буде пріоритетний у черзі на трансплантацію органу», – пояснив директор лікарні.

«Наразі трансплантація буде проводитися не на базі Ірпінської лікарні, але я не виключаю, що в майбутньому ми до цього прийдемо», – додав Антон Довгопол.                    


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300