Реклама

Учнів Бучанського району вчать, як не стати жертвою вербування рф (відео)

В Україні масово палають автівки військових. Часто їх нищать неповнолітні, які стали жертвами вербування спецслужбами та громадянами росії. Як не втрапити на гачок «легких грошей» та не стати маріонеткою ворожої диверсії учням Ірпінського ліцею «Лінгвіст» розповідали працівники ювенальної поліції та Національної гвардії України.

Олександр Головенько, представник відділу цивільно-військового співробітництва бригади «Рубіж» НГУ: 

«Зазвичай, коли людина вступає в контакт із вербувальниками, вона навіть не розуміє, що її починають вербувати. Людина може спілкуватися гарною українською мовою, вона може знати наші традиції, може знати багато про наше місто, традиції нашого міста. І ви спілкуєтеся ніби з таким самим як ви, але насправді ви навіть не уявляєте, що вас поступово втягують в якусь схему».

Ліцеїстам детально пояснили, де вони можуть натрапити на російських вербувальників і як від них вберегтися. Переважно за дітьми полюють в інтернеті. «Розставляють наживку» в телеграм-каналах, пишуть в інстаграмі під прикриттям нового друга. А ще посилання на легкий заробіток трапляються на сайтах онлайн-ігор.

Сергій Дараган, учень Ірпінського ліцею «Лінгвіст»:

«Я ніколи на це не ведуся, і ніколи не даю свої дані, паролі від карт, від емейлу, і зовсім ні від чого не даю. Мій батько воює з початку війни і йому дуже рідко видають автомобілі. Дуже мало в них у військовій частині цього всього. А люди, коли тільки назбирають – беруть і це все псують».

На жаль, виконавці ворожих завдань знищують не лише авто військових, а й медичні та поліцейські авто. Окрім цього, почастішали підпали на залізницях. Такий прецедент нещодавно стався і в Бучанському районі.

Олександр Головенько, представник відділу цивільно-військового співробітництва бригади «Рубіж» НГУ: 

«Він дуже специфічний і цікавий. На жаль, не можу розповідати деталі, тому що це – таємниця слідства, і причому там виходять на замовників цього злочину. На жаль, є спалена релейна шафа».

Під час профілактичної бесіди дітям також нагадали, що кримінальна відповідальність в Україні настає з 14 років. А за такі злочини, як диверсія, навіть малолітнім злодіям загрожує позбавлення волі.

Платон Коновалов, учень Ірпінського ліцею «Лінгвіст»:

«Я вважаю, що це дуже погано. Не розумію, як на це можна вестися. Навіть легкі гроші такою ціною – це дуже погано. Та я вважаю, що так зовсім не можна робити».

Такі профілактичні лекції планують проводити в кожному закладі освіти Бучанського району. 

Олександр Головенько, представник відділу цивільно-військового співробітництва бригади «Рубіж» НГУ:

«Будьте свідомими. Перевіряйте будь яку інформацію, яка доходить до нас з інтернету, ютуб-каналів і інших мереж. І в першу чергу, ми маємо жити у величній, процвітаючій країні без ворога і вичистити їх повністю будь якими способами, які ми можемо до цього долучити».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!