Реклама

Ірпінські сапери починають розміновувати водойми громади (відео)

Яків Ганул, начальник піротехнічної служби КП «Муніципальна варта»:

«Сьогодні ми з Вами, так би мовити, відкриваємо сезон. Сезон очищення наших водойм в Ірпінській ОТГ».

Тепер ірпінські сапери розміновуватимуть і водойми громади. Із цим їм допоможе новий сучасний підводний дрон.

Владислав Волошин, оператор дрону КП «Муніципальна варта»:

«У нас підводний дрон бренду «Chasing». Він обладнаний вісьмома окремими двигунами. Тобто дрон може переміщатися у будь-якій площині».

Цей невеликий пристрій здатен занурюватись у воду на 150 метрів.

Яків Ганул, начальник піротехнічної служби КП «Муніципальна варта»:

«Оператор із дроном кожного дня, якщо дозволяють погодні умови, буде досліджувати метр за метром наші кар’єри, потім річки. Дивитися, що знаходиться на дні. Коли він бачить якийсь підозрілий предмет або ідентифікує його як вибухонебезпечний, він його записує. Коли ми збираємо 5-10 координатів, приїжджають водолази і вже по цим координатам, які ми виявили, вони занурюються і дивляться, що там».

Дрон саперам передав благодійний фонд «Арета». Його засновниця — ірпінчанка, яка на власному досвіді переконалася у важливості саперів.

Оксана Машовець, засновниця БО «Міжнародний благодійний фонд «Арета»:

«Чисто випадкова я зателефонувала у Мунварту і вже наступного дня ця група була у мене на подвір’ї. Спрацювала і дістала нерозірваний боєпрас. Так почалося наше знайомство з Муніципальною вартою. Хлопці сказали мені, що у них є потреба з таким обладнанням у вигляді підводного дрону. Ми назбирали необхідну суму коштів, знайшли постачальника-продавця, оплатили, трошки почекали і дрон опинився в руках нашої саперної групи».

Допомагає Ірпеню і «Київська морська школа». Саме у цій школі навчалися двоє саперів Мунварти, які тепер розміновуватимуть водойми громади. Один із них — Євгеній Котов або просто сапер-водолаз на позивний «Кот». Під час активних бойових дій в Ірпені він особисто бачив, як снаряди летіли у воду.

Євген Котов, сапер розмінування піротехнічної служби КП «Муніципальна варта»:

 «Я був на кар’єрі БКЗ, там були наші позиції. Привів людей копати окопи, по нам одразу почали відпрацьовувати з міномета. Бачили приходи в кар’єр на БКЗ. Ми на днях будемо там теж перевіряти. Сапером я став 5 квітня 2022 року. Підвіз діда сапера і ми вирішили сформувати групу розмінування ДФТГ Ірпінь».

Розмінування водойм Ірпінської громади почали із кар’єру у мікрорайоні СМУ.

Яків Ганул, начальник піротехнічної служби КП «Муніципальна варта»:

«За останній рік приблизно 20 викликів у нас було по кар’єру. Останній раз це було в серпні. Біля пляжу, біля зони, де всі відпочивають, знайшли у воді декілька метрів від берегу 120-мм снаряд. Ми підозрюємо, що у самому кар’єрі ще залишилося багато небезпечних предметів».

Але сьогодні у перший тренувальний день нічого, окрім водоростей, сапери не знайшли.

Владислав Волошин, оператор дрону КП «Муніципальна варта»:

«Сьогодні у нас був такий більш тестовий запуск, ознайомлювались з його можливостями. Продивились невелику ділянку дна. Подивились, як працюють водолази наші. Максимум ми сьогодні занурювалися на глибину до 10 метрів.

– А скільки глибина цього кар’єру?

– Не знаємо.

– Ну дізнаєтесь скоро.

— Скоро дізнаємося».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!