БФ «Синій слон» допомагає розвиватися «діткам дощу» з Приірпіння

Image 2021 04 02 11:07:06

Майже пів тисячі дітей-аутистів проживають сьогодні в Ірпінській громаді. У минулому році дві мешканки Ірпеня – Олена Коваленко і Людмила Чернова – заснували Благодійний фонд «Синій слон», який допомагає вирішувати проблему соціалізації таких дітей. Сьогодні жінки разом з представниками міської влади працюють над створенням спеціалізованого реабілітаційного центру для дітей із психоневрологічними захворюваннями.

Нині кожна п’ядесят четверта дитина на нашій планеті – людина з аутизмом. І лікарі кажуть, що їх кількість постійно зростає. Ці діти відчувають сильний дискомфорт у соціумі, а іноді – тривогу. Вони не завжди грають з однолітками, не розуміють емоцій інших людей і тому віддають перевагу усамітненню. «Поруч із нами ростуть незвичайні діти – це аутисти,  їх ще називають «дітками дощу». Чим вони відрізняються від решти дітей? Ці дітки не розуміють і їх не цікавить те, що роблять звичайні дівчатка та хлопчики.Вони граються не так, як інші, і свої емоції виражають інакше. Для діток-аутистів не існує певних норм і правил, звичних для нас. У них свій, закритий для сторонніх світ, але їм дуже потрібна наша допомога, розуміння та підтримка», – розповідає мешканка Ірпеня, засновниця благодійного фонду «Синій слон», членкиня ГО «Асоціація жінок України «ДІЯ» Приірпіння», головна редакторка сайту «Autism.ua» міжнародної асоціації «Child.ua» Олена Коваленко.

IMAGE 2021-04-02 11:07:08

Благодійний фонд «Синій слон» був створений минулого року для допомоги дітям з особливими потребами. З першого дня своєї діяльності працівники фонду шукають сім’ї з такими дітками та допомагають їх соціально адаптовувати.

«Наша з Людмилою Черновою ідея створити благодійний фонд виникла давно, тому що в нас самих такі особливі дітки. І я була дуже щасливою, коли в минулому році ми змогли це зробити. Я навіть не уявляла, що у нас в Ірпені скільки діток із цією хворобою. До нас тоді одразу приєдналося вісімдесят родин, і це не тільки з Ірпеня, ще декілька сімей з Бучі, Києва та Ворзеля. А на сьогоднішній день під опікою «Синього слона» перебуває сто тридцять дві родини», – продовжує Олена.

IMAGE 2021-04-02 11:07:11

У фонді батькам пояснюють, що страшна не сама хвороба, а розлади психологічного характеру, які можуть проявитися пізніше. Тому  найголовніше – не сидіти на місці, коли дізналися про особливість дитини, а шукати спеціалістів і тих, хто потрапив у таку ж ситуацію. 

«Дуже важливо для батьків одразу після встановлення діагнозу не втрачати дорогоцінний час. Тому, що  розлади аутистичного спектру – це дуже індивідуальний та складний розлад. Кожна людина має свій індивідуальний набір поведінкових порушень. Єдиного протоколу лікування немає.  Батькам, важливо знати, що треба робити в першу чергу, куди звертатися, що перевірити. У таких ситуаціях дуже важлива підтримка, тому нам разом з іншими батьками легше розвивати дітей», – наголошує засновниця «Синього слона».

Аутизм – порушення розвитку головного мозку, яке характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії і спілкування. Цей стан не лікується, але його можна корегувати. А якщо виявити відхилення на ранньому етапі розвитку дитини, то далі буде легше адаптувати її в суспільстві. На сьогоднішній день в Україні рання діагностика хвороби є проблемою. Найчастіше педіатри не помічають відхилень у дітей до двох-трьох років, і через це втрачається дорогоцінний час. 

«У нас бракує спеціалістів і спеціального обладнання, яке необхідне для занять із дітками. Для їх інтенсивного розвитку потрібно займатися більше сорока годин на тиждень. Звісно, не без того, що є люди, які розвивають таких дітей, але далеко не кожній родині корегування розвитку по кишені. Тому ми і хочемо створити власний реабілітаційний центр в Ірпені, не лише для діток з аутизмом, а для всіх діток із психоневрологічними захворюваннями. Щоб у ньому працювали спеціалісти різних напрямків та була необхідна техніка для якісних занять із дітками. І ми обов’язково це зробимо», –  розповіла Коваленко.

На сьогоднішній день «Синій слон» спільно з ГО «Асоціація жінок України «ДІЯ» Приірпіння» у співпраці з міською владою, Ірпінським інклюзивно-ресурсним центром і міжнародною асоціацією «Child.ua» працюють  над створенням реабілітаційного центру для дітей з аутизмом та іншими психоневрологічними захворюваннями. Створення такого центру – одне із головних завдань комплексної міської програми підтримки особливих дітей, яка зараз розробляється в Ірпені.

IMAGE 2021-04-02 11:07:06

«Це ексклюзивний проєкт. Діяльність центру зосереджена на трьох напрямках: рання діагностика порушень у розвитку дітей, комплексна реабілітація дітей із психоневрологічними захворюваннями та соціалізація дітей з інвалідністю. Хочемо створити центр за сучасними медичними стандартами, з інноваційним обладнанням, прогресивними діагностикою та методами корекції. Зараз цей центр дуже потрібний не тільки нашому місту, а й усій Київській області», – додала Олена Коваленко.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпені відбудовують багатоповерхівку на вул. Київській, 53

Сьогодні, 10:20

Детальніше
Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Добудова медичного центру на вулиці Садовій в Ірпені почнеться уже в найближчі тижні (відео)

25 Apr 11:15

Детальніше
Мешканців Гостомельської громади запрошують на безкоштовне тренування

25 Apr 10:34

Детальніше
«Modern Theatre» в Ірпені покаже виставу «Повія» за мотивами роману Панаса Мирного

24 Apr 18:53

Детальніше
В Ірпінській громаді створюють комісію з інвентаризації зелених насаджень

24 Apr 16:46

Детальніше
Всі новини
300x300