Діти з Ірпеня позбуваються жахіть війни в екотаборі у Семиполках (відео)

За свої 14 років Кіра втікала з-під обстрілів двічі. Уперше – у 2014-му з Донецька. Тоді сім’я дівчинки їхала в нікуди. Але змогла віднайти новий дім в Ірпені.

Кіра Штикова, мешканка Ірпеня:
«Ми просто йшли з сестрою з садка й побачили танки. Ми прийшли додому й кажемо: «Мамо, там танки». І через тиждень ми вже поїхали в Київ. Спочатку переїхали в Обухів, а потім із Обухова – в Ірпінь. Ірпінь ми змогли назвати домом приблизно через рік».

А для 12-річного Тимофія ріднішого місця, ніж Ірпінь, немає. Каже – до війни там було щасливе дитинство. А коли на початку березня його сім’я евакуювалася під звуки вибухів, він умить подорослішав.

Тимофій Захаревич, мешканець Ірпеня:
«Мені було страшно, але не за будівлю, не за свої речі, а за сім’ю. Головне, щоб усі були живі».

Після всього пережитого Тимофій нарешті може трішки відволіктися від війни. Зараз разом із братом вони відпочивають та «перезавантажуються» в селі Семиполки, в екологічному літньому таборі «7 Fields». Тут є все необхідне для гарного відпочинку: збалансоване шестиразове харчування, дитячі майданчики, тенісний корт, лаундж-зони, великі шахи та навіть басейн. А привітні вожаті лише за декілька днів стали дітям найкращими друзями.

До війни в Олега була власна театральна студія, а тепер акторській майстерності він навчає вихованців табору.

Олег Здоровець, вожатий табору:
«Треба допомагати діткам адаптуватися, треба, щоб вони ні на хвилинку не думали про те, що в них зіпсоване дитинство, тому що вони мають продовжувати жити далі, вони мають ставати на ноги, дорослішати й робити так, щоб наша Україна ставала ще більш відомою, процвітала й була найкращою».

Це вже друга зміна табору. Зараз тут відпочивають 50 дітей віком від 7 до 15 років. Усі вони з різних куточків України. 11 із них – ірпінці. Кожен має власну недитячу історію. Тож такий відпочинок піде їм лише на користь.

Анна, мешканка Ірпеня:
«Я дякую всім організаторам, які влаштували весь цей табір. Усе це безкоштовно, і ми можемо відпочити від цієї війни».

Засновниця табору – голова громадської організації «7 Fields», багатодітна мама, боєць київської територіальної оборони Оксана Волжина. Займається організацією дитячого відпочинку вже шість років. Цьогоріч – на благодійних засадах. Почала шукати спонсорів одразу після звільнення Київщини. Щоб знедолені війною діти хоч ненадовго змогли поринути в безтурботне дитинство.

Оксана Волжина, голова ГО «7 Fields», боєць тероборони, волонтерка:
«Люди почали повертатися. Я, на свій подив, побачила дуже велику кількість дітей навколо і зрозуміла, що цих дітей зараз просто нікуди подіти батькам – батьки самі в паніці, втратили оселі, втратили роботу. І прийшла ідея (це було ще у квітні), що потрібно відкривати табір, саме безкоштовний табір».

Віолетта Дворнікова, депутатка Ірпінської міськради, радниця міського голови:
«Хочу подякувати організаторам цього чудового проєкту. Ми бачили, як із кожною дитинкою спілкується вожатий, що вони завжди поруч, вони роблять цікаві інтерактиви. Виникає неймовірне бажання тут залишитись».

Спонсором проєкту виступило посольство США. Відпочинок ірпінських дітей допоміг організувати міжнародний благодійний фонд «Твоя доброта».

Іван Степурін, голова БФ «Твоя доброта»:
«Я дуже радий, що ірпінські діти приїхали, що вони отримали радість спілкування, відпочили, набралися сил. Я дуже сподіваюся на те, що табір дозволив їм трішки відволіктися від цієї воєнної тематики, від важких пережитих в Ірпені днів».

Табір у Семиполках – не єдиний, у якому цього літа відпочиватимуть діти з Ірпеня. Ще 80 дітей незабаром прийматиме літній табір «Дай 5 Сamp».

Віолетта Дворнікова:
«Я дуже вдячна організаторам цього проєкту, тому що вони запросили наших дітей, дітей наших військових, які захищали наше місто, боронили його, і завдяки їм сьогодні Ірпінь має таку величну назву як Місто-герой».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння та Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300