Реклама

Добробатівці заклали початок реконструкції центральної площі в Бородянці (відео)

Ростислав, наймолодший волонтер «Добробату»:

«Воно буде все красиво виглядати. Я потім колись сюди приїду і покажу своїм дітям».

Із такими думками юний волонтер із Києва Ростислав допомагає своїм старшим колегам добробатівцям. У Бородянці вони ініціювали реконструкцію частини центральної площі.

Дмитро Іванов, виконавчий директор ГО «Добробат»:

«Ми сьогодні закладаємо невеличке насіння, яке проросте у великий парк. Це — не тільки просто парк, а це — проєкт відродження Бородянки».

Ірина Захарченко, в.о. Бородянського селищного голови:

«У Добробата виникла така ідея, щоб не втрачати час, а посадити квіти. І хай вони будуть в руїнах, але для того, щоб подарувати якийсь настрій громаді. І все, що сьогодні відбувається, для цього не залучено ні однієї гривні. Добробат залучив сюди 5 чи 6 садових центрів, які надали рослини безкоштовно».

Створювали проєкт реконструкції одразу декілька спеціалістів. На місці старої зеленої зони вони розпланували новий сучасний парк, де будуть і зони відпочинку, і дитячі майданчики, і фонтан. Розпочали реалізацію проєкту із висадження перших рослин.

Людмила Волохатюк, ландшафтна архітекторка, керівниця проєкту:

«У нас є квадрати. Таких цілісних — 9 квадратів, які створюють канву, як основу. І ми вирішили, що, оскільки тут була основа, ми її залишаємо, як основу життя. І додаємо нового чогось. По-факту, весь малюнок він нагадує, ніби ми вишиваємо рушник. Новий рушник життя і в цьому ж рушнику ми закладаємо нові символи. Ми б хотіли, щоб життя в цьому місті процвітало».

І символів заклали багато. Наприклад, одну із зон назвали «Рікою життя». Це буде великий квітник, що нагадуватиме річку повну барв та почуттів. 

Людмила Волохатюк, ландшафтна архітекторка, керівниця проєкту:

«Ми зібрали тут квіти знайомі для мешканців, які ростуть у дворах кожної людини, і не знайомі. Щоб люди бачили, що як у них у дворі, так і тут. Значить ми одне ціле. Я є місто, я є частина цього всього і ми всі разом. Тому тут частина квітів схожих, частина таких, яких воно не знають, щоб могли пізнати і нові почуття».

У центрі композиції —  умовне пшеничне поле. За задумом авторів, воно стане джерелом Живильної енергії, що пробуджується і дає життя всьому навколо. А місцевим нагадуватиме хліб, який допоміг їм пережити страшні часи окупації. 

Дмитро Ткачук, менеджер проєкту «Добрат»:

«Наразі ми реалізуємо тільки першу чергу, тобто лише кілька елементів. В цілому проєкт зроблений на весь сквер, ліву і праву зону, і зону фонтану, і все інше і все подібне. Є можливість у охочих задонатити на розширення зони цього скверу» .

Щоб реалізувати перші кроки проєкту, до Бородянки з’їхалися добробатівці з 10 регіонів України.

Павло, волонтер «Добробату»:

«Нас запросили, у нас сьогодні всеукраїнський двіж Добробату у Бородянці. На заклик ми приїхали з Харкова» .

Олексій, волонтер «Добробату»:

«У нас місто Суми на червоній лінії. Останній прильот по місту був ось в суботу, ми там працювали і наші волонтери продовжують працювати. Але немає чужого горя і ми розуміємо, що своєю присутністю тут ми подаємо приклад можливо місцевим, можливо волонтерам інших організацій, як це важливо об’єднуватися у такий тяжкий час».

У знак вдячності Добрабату та меценатам проєкту вручили подяки. А наймолодший волонтер, символічно у переддень свята Державного прапора підняв стяг України над центральною площею. 

Галина Єрко, депутатка Київської обласної ради:

«Проєкт незвичайної дії, тому що саме синергія, взаємодія небайдужих сердець, громадських діячів, волонтерів, представників влади дає дуже прекрасний результат. Я щиро дякую усім, хто є дотичних до цих процесів. І закликаю громаду Бородянки, приходити на площу, брати рукавички, лопати і долучатися до того, щоб наша площа якомога швидше розквітла і об’єднала ще не одне покоління бородянчан».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!