Реклама

Хатинка пекаря: господар захищає Україну, пекарня працює (відео)

Щойно Анатолій відкриває піч і виймає звідти свіжоспечені пиріжки, неповторний аромат, знайомий нам із дитинства, розлітається всією околицею. Про «Хатинку пекаря» у Бучі, мабуть, знають уже всі мешканці регіону та й далеко за його межами. У 2020-му, коли в Україну прийшла пандемія коронавірусу, її заснував професійний кухар Ярослав Бурківський. Кілька тижнів тому чоловік добровольцем вступив до лав ЗСУ. А власну справу довірив мамі. 

Ольга Бурківська, господиня пекарні «Хатинка пекаря»:

«Я трохи була в шоці, але я йому сказала: «Хай Бог тебе береже»… Дуже тяжко, коли рідні ідуть, це дуже тяжко, я ще досі не можу до себе прийти».

Пані Ольга приїхала допомагати синові після деокупації Київщини, коли в пекарні пекли хліб і роздавали його місцевим мешканцям, бійцям терооборони, воїнам, що лікувалися в госпіталі. 

Ольга Бурківська, господиня пекарні «Хатинка пекаря»:

«Він каже: «Мамо, як щодо того, щоб трохи допомогти?». Я кажу: «Та немає питань!». Я приїхала і так й лишилася».

Зараз жінка тут за головну. Допомагають син, донька і зять. Сьогодні, окрім засновника Ярослава, ще два пекарі, які раніше тут працювали, захищають Україну на фронті. Тож зараз «Хатинка пекаря» – суто сімейна справа. 

Анатолій Дель, пекар:

«Ці пиріжки будуть з капустою, і гриби з сиром, ці –  сир, помідор та кріп. З м’ясом ми не працюємо, бо у нас власник Ярослав – веган і він м’яса не їсть».

Раніше Анатолій працював водієм і ніколи не думав, що робота з тістом так його захопить. Зараз чоловік знає усі тонкощі випікання хліба. 

Анатолій Дель, пекар:

«Беремо ножа і рівно його ведемо. Якщо десь його навскоси повести, то хліб репне. Тобто кут 90 градусів має бути».

Влітку хліб у пекарні випікають в дров’яній печі надворі. Кажуть, під час спеки роботу іноді починають о 4-й ранку. Місцевий хліб печеться на заквасці, без яєць і дріжджів. А різновидів – на будь-який смак. 

Анатолій Дель, пекар:

«Гречаний, білий, з льоном, цільнозерновий з медом, просто цільнозерновий, житній, «три насінини», бородинський, з тмином, ну багато видів хліба».

Окрім хліба та пиріжків із різними начинками, в пекарні готують домашнє вівсяне печиво та незвичайний торт «Медівник» з печі.  

Ольга Бурківська, господиня пекарні «Хатинка пекаря»:

«Знайшли стародавній рецепт, удосконалили його трішки під пічку. Випікаємо коржі, перемащуємо сметаною, збиваємо сметану. І у нас виходить дуже смачний і насичений смак! У магазині ви точно такого не купите».

Поки ми були у «Хатинці пекаря», до неї весь час навідувалися клієнти.  Більшість – уже не вперше.  

Відвідувачі пекарні:

  • «Тут весь хліб добрий! Приїжджаю раз-два в тиждень»
  • «У них все добре! І пиріжки, і випічка, хліб, торти класні!»
  • «Потрібно підтримувати, я вважаю, таку справу, тим більше, що це військових людей, наших захисників, головних людей наразі для нас. Тому було і просто цікаво і хотілося сюди потрапити».

«Хатинка пекаря» працює щодня зранку до вечора. Але якщо ви хочете придбати ще теплу випічку, приїжджайте в обід. До речі, хліб, пиріжки та торти тут можна замовити завчасно і навіть з доставкою. А ще у планах в пані Ольги і проведення майстер-класів для дітей, так, як раніше робив це її син.

Ольга Бурківська, господиня пекарні «Хатинка пекаря»:

«А що робити? Треба працювати. Багато людей, ви бачили, заходили до нас … як закрити цю справу? Ми могли все законсервувати, нічого не робити, але ми вирішили, що люди мають смакувати якісний, смачний хліб. І люди до нас ідуть, це дуже приємно, і ми заради них працюємо».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!