Комунальні будинки в Ірпені повинні визначитися з управителями (відео)

Мешканці багатоквартирних будинків Ірпеня на Київщині, які сьогодні обслуговує комунальне підприємство «УЖКГ «Ірпінь» (або, як за звичкою говорять – ЖЕК), повинні якнайшвидше визначитися з формою управління своїми будинками і вибрати управителів. Цього вимагає Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та постанова Кабміну №712 від 2018 року.

«Власники повинні або створити ОСББ, або провести збори, скласти протоколи і вибрати управлінську компанію, яка буде управляти житловим будинком», – пояснює заступник директора КП «УЖКГ «Ірпінь» Олексій Зінкевич.

Уже багато ірпінців надали перевагу створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). На сьогодні в місті їх зареєстровано 223. Це найбільше на Київщині.

«ОСББ чим краще від інших – наприклад ОСН, ЖЕКівський будинків? Тим, що розпоряджаємося самі своїми грошима. Тобто на почату року ми плануємо, що ми хочемо бачити в нас на території чи в будинку – і вже на це витрачаємо ці гроші. Ми самі собі ставимо ту суму, за яку ми хочемо, щоб у нас облагороджувалася територія або вирішувалися якісь питання в будинку», – говорить голова правління ОСББ «Єрощенка, 12-в» Вікторія Васянович.

Для захисту інтересів ОСББ в Київській області вже створено громадське об’єднання. Така ж організація створюється в Ірпені. 

«Ми хочемо, щоб усі закони, які пишуть про ОСББ, і підзаконні акти – все ж питали спочатку в самих керівників ОСББ, що їм треба, як це правильно робити, тому що не завжди є розуміння на рівні Кабінету Міністрів, на рівні області», – наголошує голова громадської ради керівників ОСББ Ірпеня Руслан Шевчук.

Ще одним варіантом управління можуть стати комерційні компанії, які пропонують індивідуальний підхід до кожного будинку. Проте й ці компанії зазначають, що мешканцям вигідніше працювати через ОСББ. «По-перше, всі кошти будуть надходити на рахунок ОСББ, а ОСББ буде перераховувати гонорар керуючій компанії – і це повний контроль мешканців будинку за своїм коштами. Друге – це те, як у нас виписане законодавство стосовно субсидій, стосовно програм енергоефективності й енергозберігання, які дуже потрібні старому фонду. Всі ці програми, всі гранти ПРООН розраховані, в першу чергу, на фінансування ОСББ», – прокоментувала директорка управляючої компанії «Happy Life Group» Ольга Фесік.

Управителем будинку може стати і звичний комунальний ЖЕК. Але визначати це мешканці будинку повинні теж колективно. Треба зібрати загальні збори й обрати уповноваженого від будинку для підписання договору.

«Якщо раніше власники повинні були укладати договори з ЖЕКами на кожну квартиру або кожне приміщення, то зараз закон цього не вимагає. Один будинок – один договір.  А решта власників мають право взяти собі його копію і копію розрахунку вартості тарифу», – зазначає Олексій Зінкевич.

Мешканці будинку №107 на Соборній уже провели збори. Своїм управителем вони одноголосно обрали ЖЕК. «Дуже багато в будинку пенсіонерів, дуже багато орендарів, які знімають квартири, і їм це ОСББ знаєте як… Тут є такі боржники – по 10 і більше тисяч гривень боргу на них висить. ЖЕК займався цим, хай він цим і займається», – каже уповноважений представник будинку Олександр Есаулов.

До речі, ЖЕК теж може успішно співпрацювати з ОСББ. «Для нас це навіть краще. Всі кошти на обслуговування будинку збирає вже ОСББ, не ми», – зауважує заступник директора «УЖКГ «Ірпінь».

Хто управлятиме будинком – ОСББ, ЖЕКи, приватні компанії, юрособи чи фізособи – обирати його  мешканцям. Вибір є, але часу обмаль. Мешканці ЖЕКівських будинків мають визначитися з управителями до початку березня.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

«Україні потрібен свій фантастичний всесвіт» — автор фентезі «Кий і морозна орда» Нік Лисицький

Сьогодні, 16:14

Детальніше
Ірпінь закуповує 77 ударних дронів

Сьогодні, 15:38

Детальніше
Ірпінська громада вшанувала пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 13:09

Детальніше
В Ірпені відбудовують багатоповерхівку на вул. Київській, 53

Сьогодні, 10:20

Детальніше
Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Добудова медичного центру на вулиці Садовій в Ірпені почнеться уже в найближчі тижні (відео)

25 Apr 11:15

Детальніше
Всі новини
300x300