У Приірпінні майже щодня горить сухостій

Crop

Понад 130 справ стосовно ймовірних підпалів сухої трави передано за останній місяць до Ірпінського відділу поліції пожежниками Ірпеня.  У ДСНС заявляють, що на гасіння сухої рослинності їхні підрозділи виїжджають майже щодня.

«Минулої доби горіло на двох ділянках у Гостомелі: два гектари по вулиці Черняхівського і ще два гектари по вулиці Степовій. Також два гектари загасили в Бучі. У вихідні було 20 випадків горіння сухостою. Там і сміття, і торф», – повідомив провідний інспектор Ірпінського міськвідділу Головного управління ДСНС України у Київській області Юрій Осьмина. Він також зазначив, що надзвичайники можуть визначити тільки ймовірну причину таких пожеж і зробити попередній висновок – підпал чи ні.  Бо коли приїжджають на місце, там уже нікого немає. Проте зрозуміло, що без втручання людини не обійшлося, адже вогонь не з’являється сам собою. 

«У нас був випадок, коли ми піймали палія, як кажуть, за руку і зафіксували чіткий факт підпалу. Але це поодинокі випадки. Стосовно інших — причину займань визначає Ірпінський відділ поліції, куди ми передаємо справи», – розповів Осьмина.

За словами вогнеборця, складність гасіння сухої трави в тому, що загорання відбувається на великих площах. А в караулі виїжджає всього 4 пожежники. І їм треба погасити вогонь швидко, щоб він не розповсюдився далі. Але на сухостоях вогонь, зазвичай, поширюється дуже швидко. Цьому сприяють і погодні умови. Під час сильного вітру полум’я  стрімко перекидається на інші ділянки. І щоб зупинити таке загорання, іноді доводиться присилати на підмогу додаткову техніку.

У ДСНС прогнозують, що займання трави продовжуватимуться ще тижнів зо два, поки не підніметься молода рослинність і не зазеленіє трава. Про це свідчить практика попередніх років, і психологія людей поки що не змінюється. Адже від паліїв часто можна почути, що, мовляв, «завжди палили і нічого страшного в цьому немає». Про шкоду довкіллю вони не задумуються. А коли, буває, полум’я перекидається на будинки, кажуть: «Я не хотів, щоб так трапилося».

«Ми систематично проводимо рейди. Кого бачимо на місці – говоримо, пояснюємо. І на рівні обласному багато застережень стосовно паління сухої  трави. Така профілактика дає деякі результати, але цього замало. Треба, щоб кожна людина зрозуміла і зробила для себе висновки», – закликають  в Ірпінському відділі ДСНС.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпені змагаються титуловані орієнтувальники із порушеннями слуху (відео)

Сьогодні, 21:43

Детальніше
«Україні потрібен свій фантастичний всесвіт» — автор фентезі «Кий і морозна орда» Нік Лисицький

Сьогодні, 16:14

Детальніше
Ірпінь закуповує 77 ударних дронів

Сьогодні, 15:38

Детальніше
Ірпінська громада вшанувала пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 13:09

Детальніше
В Ірпені відбудовують багатоповерхівку на вул. Київській, 53

Сьогодні, 10:20

Детальніше
Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Всі новини
300x300