Українська — на часі: як прийнятий закон про мову вплине на звичайне життя українців

Мова картинка

25 квітня Верховна Рада України прийняла Закон про забезпечення функціонування української мови як державної № 5670-д.

Ця ініціатива є унікальною для українського парламенту, адже внесли її на розгляд ВР одразу 76 народних депутатів з різних політичних сил, а підтримали його прийняття не тільки більшість нардепів, а й низка українських міністерств та відомств,  видатні науковці, діячі культури та широке коло української громадськості. ITV поцікавилося, як нова норма українського законодавства вплине на життя звичайних громадян.

Закон 5670-д містить близько 60 статей, вносить зміни до понад 50 законодавчих актів та охоплює понад 30 різних сфер суспільного життя, — зазначає Реанімаційний пакет реформ .

Зокрема, закон забезпечує знання і застосування державної мови посадовцями та надавачами послуг, здачу іспит з української мови для набуття громадянства. Не менше 90% усього контенту буде українською на загальнонаціональних телеканалах та, загалом, у сфері культури вона буде домінувати. Не менше 50% назв газет і журналів буде розповсюджуватися українською мовою. Так само з книжками: не менше 50% назв українською мовою — в книгарнях і видавництвах. В закладах освіти переважно викладатимуть українською. Будуть діяти курси української мови для дорослих, впроваджені українські версії сайтів органів влади, інтернет-магазинів та ЗМІ, поширені україномовні інтерфейси програм і мобільних додатків, реклама, покажчики, вивіски тощо.

На думку авторів та експертів законопроект є гнучким і демократичним — не втручається у сферу приватного спілкування та релігійних обрядів. Він не обмежує прав корінних народів і національних меншин, а дозволяє отримувати сервіс іншою мовою за згодою сторін і досить широко застосовувати англійську та інші мови ЄС.

Дуже важливо, що закон впроваджуватиметься поступово. Деякі його норми набудуть чинності через рік, два і більше. А це дозволить державі, громадянам і бізнесу належним чином підготуватися до його застосування в реальному житті.

«Робота над мовним законом тривала кілька років. Із нього прибрали і каральні інспекції, і структури, які би могли тиснути на бізнес. Текст став гармонійним і збалансованим. Підпишу закон, щойно він надійде мені на підпис», — написав у своєму твіттері Президент України Петро Порошенко.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Добудова медичного центру на вулиці Садовій в Ірпені почнеться уже в найближчі тижні (відео)

25 Apr 11:15

Детальніше
Мешканців Гостомельської громади запрошують на безкоштовне тренування

25 Apr 10:34

Детальніше
«Modern Theatre» в Ірпені покаже виставу «Повія» за мотивами роману Панаса Мирного

24 Apr 18:53

Детальніше
В Ірпінській громаді створюють комісію з інвентаризації зелених насаджень

24 Apr 16:46

Детальніше
Ірпінці доєдналися до естафери «Біг заради гармонії»

24 Apr 12:20

Детальніше
Всі новини
300x300