Реклама

В Ірпені інвентаризують зелені насадження (відео)

Володимир Тарасенко, начальник відділу інспектування зелених насаджень КП «Управління благоустрою міста»:

«Цьому дереву десь плюс-мінус 70 років. Діаметр в нього 40 . Множимо на його коефіцієнт 1,5  і вираховуємо рівень. Довговічність в’язу десь 150 років».

В Ірпені розпочали офіційну інвентаризацію зелених насаджень. Першою локацією обліку дерев виїзна комісія обрала парк Письменників.

Вікторія Ковтун, заступниця начальниці КП «Управління благоустрою міста»:

«Рахуємо. Складаємо відповідний акт. Фіксуємо інвентарний номер дерева, вид зеленого насадження, висота, ширина, вік дерева і взагалі інформацію про стан цього дерева».

Парк письменників заселяють в’язи, клени, але найбільше тут вільх. За допомогою приладу для маркування кожне дерево чіпують. На висоті двох з половиною метрів прикріплюють бірочку з інвентаризаційним номером. За ним можна буде знайти всю інформацію про дерево в електронному реєстрі, який планують створити у майбутньому.

Вікторія Ковтун, заступниця начальниці КП «Управління благоустрою міста»:

«Кожен заходить на цей сайт, бачить скільки зелених зон взагалі. Скільки дерев, у якому вони стані. Чи в задовільному, чи в аварійному, можливо, незаконна вирубка. Можна моніторити. Це буде гарною підставою для цього».

Стан здоров’я кожного дерева досліджують за такими основними показниками: якість крони, якість кори, якість поверхневої кореневої системи та кут похилості дерева. Так визначають чи воно в доброму стані, задовільному, незадовільному або ж аварійному.  За годину комісії вдалося обстежити 14 дерев. Виявили ряд проблем. Серед них — кореневі гнилі.

Володимир Тарасенко, начальник відділу інспектування зелених насаджень КП «Управління благоустрою міста»:

«Тому що тут дуже багато вологи. Що літом, що зимою — постійно волога. От ви самі бачите, кора відходить від дерева. Воно гниє і з часом дерева падають. Буває буревій і дерева падають».

Окрім природних причин, лиха завдала деревам війна. Дуже багато  поранених уламками.

Володимир Тарасенко, начальник відділу інспектування зелених насаджень КП «Управління благоустрою міста»:

«Наскрізь дерево пробите осколком. Ось можете побачити з цієї сторони – осколок вийшов. Таких дерев багато в парку Письменників дуже багато. От навіть напроти на дереві також пошкодження».

Надія Дроган, журналістка:

«До речі, воно вже  наче почало гнити. Починає відмирати із середини?«.

Скільки ще проживе це та дерева з  іншими пошкодженнями, фахівці прогнозувати не беруться. Однак зауважують, що за їхнім станом потрібно спостерігати. Варто зазначити, що на перший інвентаризаційний виїзд з’явилася лише частина спеціальної комісії. Із семи заявлених депутатів не було нікого. Окрім комунальників та представників старостатів, до процесу долучилася лише громадська організація «Український екологічний клуб «Зелена хвиля».

Наталія Василенко, представниця ГО «Український екологічний клуб «Зелена хвиля»:

«Ініціювала її саме громадськість міста, наша громадська організація, мешканці Ірпеня. Благоустрій до нас приєднався. За що ми йому дуже вдячні. Паралельно ми збираємо інформацію для себе, щоб знати про екопослуги, щоб ми разом могли розвивати наше місто і упорядковувати наші зелені насадження».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300
Реклама