Реклама

В Ірпені нагородили лавреатів Літературної премії (відео)

100 тисяч гривень за письменницький хист. Стали відомі імена лавреатів Літературної премії Ірпеня за 2022-2023 роки. Наразі це найбільша за грошовим фондом літературна премія в Україні. П’ятеро її переможців порівну ділять між собою пів мільйона гривень.

Володимир Карплюк, фундатор Літературної премії Ірпеня:

«На сьогодні Літературна премія Ірпеня  — вона крім того, що наймасштабніша по грошовій винагороді, вона потихесеньку здобуває право бути найбільш живою премією. Чому? Тому що величезна кількість людей перетікає, перетікає щороку до нас»

Протягом 2022-2023-го років на розгляд журі Літературної премії Ірпеня автори надіслали майже 380 власних творів. Серед них обирали переможців у п’яти номінаціях: “Проза”, “Поезія”, “Література для дітей”, “За вже видані книги українських авторів” та “За кращий літературний твір військовослужбовця або ветерана війни з росією”. Останню номінацію запровадили торік. Першим її лавреатом став військовослужбовець, військовий журналіст Володимир Скоростецький за новелу «Я – пілот МІ-18».

Володимир Скоростецький, військовослужбовець, лавреат Літературної премії Ірпеня:

«Пройде багато років і можливо комусь захочеться переінакшити те, чим ми жили, те, за що ми боролися. Так не має бути. Тому, якщо є можливість у солдата, сержанта, офіцера, чоловіка чи жінки, яка оділа форму, або професійного військового увіковічнити ті враження, емоції, ситуації, події, які вона бачила, була свідком – це потрібно. Це потрібно для України, це потрібно для історії, для розуміння майбутніми поколіннями нашої боротьби».

За словами голови журі Олеся Донія, темою війни просякнуті більшість творів, поданих на Літературну премію Ірпеня протягом останніх двох років.

Олесь Доній, голова журі Літературної премії Ірпеня:

«Зараз більш болісний час для української літератури, для переосмислення. Тема війни, самоідентифікації входить майже у всі твори і абстрактно зараз писати, про те, що собі дозволяють європейські, американські літератори, відриваючись від українського нинішнього контексту. Мало хто може собі це дозволити».

Про боротьбу добра зі злом пише і переможець в номінації «Література для дітей», письменник з Черкащини, вчитель Сергій Зінченко. 100 тисяч гривень він отримав за свою повість для підлітків про сміливого хлопця Сімака.

Сергій Зінченко, письменник, учитель, лавреат Літературної премії Ірпеня:

«Він попадає до старого чарівника, який передає йому усі ці здібності. Це завуальована наша історія, давня тисячолітня історія, яку він передає цьому хлопчику. Він мужніє, набирається сил, іде і знищує цього імператора. Декілька моїх учнів воюють, я допоможу їм, ну і попробую все таки на ті кошти, які залишаться видать книжку, це мій шанс стати справжнім письменником».

У номінації «Проза» лавреатом премії став письменник Віталій Квітка із новелою «Блакитне свічадо». У номінації «Поезія» — Наталія Дьомова за збірку «Дим/Дім». А Максим Рильський, онук легендарного українського письменника, отримав нагороду в номінації за вже видану книгу «Співучий Києве, дитя живучих століть». Твори усіх п’яти лауреатів увійдуть до нової збірки «Слова Відважних». Тим часом, фундатори Літературної премії Ірпеня уже шукають шляхи, щоб заснована ними премія існувала  не одне десятиріччя.  

Володимир Карплюк, фундатор Літературної премії Ірпеня:

«Розуміючи, що найважливішу роль відіграє фронт, але тим не менше ми маємо розуміти, що починаючи з вчорашнього дня, ми маємо робити все для того, щоби українська мова, українська література, українське слово, українська культура і традиції, щоб вони розвивалися і набували іншого статусу для кожного українця».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!