Реклама

В Ірпені перейменували 29 вулиць та провулків (відео)

Пушкінську – на Стуса, Тургенєвську — на Драча, Гагаріна – на вулицю Бажана. З карти Ірпеня нарешті стирають імена російських письменників, поетів, військових. Відповідне рішення про перейменування 29-ти вулиць Ірпеня ухвалили депутати Ірпінської міськради.

Містяни його здебільшого підтримують:

«Це ж декомунізація – ну й добре!».

«Треба лагідну українізацію робити!»

«У нас також перейменували Паризької комуни на Ярославську – нормально. Уже звикли».

«Старші люди до цього ставляться більше критично, а молоді, дітям – нормально, вони звикнуть і все буде гаразд».

Однак є й ті, які не згідні з перейменуванням:

«Гагарін був світовий лідер, він перший полетів в космос, тому і не хочу!».

«Ми збирали підписи. У нас більшість людей хотіли залишити вулицю Ватутіна як пам’ять».

У сесійній залі перед голосуванням, як і на вулицях міста, думки і погляди розійшлися. Найбільший спротив викликала пропозиція перейменувати вулицю Гагаріна на Миколи Бажана.

Валерій Степанюк, депутат Ірпінської міської ради:

«Цій людині не місце на мапі Ірпеня, тому що це відвертий україножер, україноненависник».

Втім попри суперечки рішення таки ухвалили. З обіцянкою внести правки на найближчих сесіях.

Насправді ж дискусії довкола перейменування вулиць в Ірпені точаться із червня минулого року. Тоді створили спеціальну комісію, почали збирали пропозиції, та влаштували громадські обговорення. Однак поставити крапку в цьому питанні не вдавалося.

Євгенія Антонюк, депутатка Ірпінської міської ради, начальниця відділу культури, національностей та релігій ІМР

«Коли по одній назві вулиці – від п’яти до п’ятнадцяти пропозицій, зрозуміло, що завжди залишаться люди, чию пропозицію не врахували і в цьому й була складність роботи комісії. Інколи самі ж мешканці між собою не могли дійти згоди».

Майже усі нові назви вулиць присвячені українським поетам та письменникам. Таким чином вирішили підтримати концепцію розвитку Ірпеня як літературної столиці України.

Максим Плешко, депутат Ірпінської міської ради:

«Письменникам тут було добре жити, вони сюди приїжджали, тут творили, і будинок письменників є. Ця ідея ніколи не зникала з Ірпеня, вона тут завжди була, є і буде. І навіть сьогодні вже сучасні письменники і творчі люди полюбляють сюди приїжджати бо тут є ця аура. І я думаю Ірпінь має бути містом життя, релаксової творчості».

Володимир Карплюк, голова Інвестиційної ради Ірпеня, лідер партії «Нові Обличчя»:

«Я особисто рекомендував фракції підтримати це рішення. Я вважаю, що Ірпінь має цю історію і ми просто зобов’язані її берегти. Чому? Тому що сьогоднішня війна іде за право української ідентифікації, а українська мова – це основа нашої ідентифікації. Якщо ми назвемо вулиці іменами людей, які розвивали українську культуру, українську мову, це, в тому числі, крок до перемоги».

Що ж до загиблих захисників Ірпеня, на честь яких також пропонували назвати вулиці, то питання вшанування пам’яті Героїв у місті будуть вирішувати по-іншому.

Антон Головенко, депутат Ірпінської міської ради:

«У нас плани амбіційні, ми їх узгодили з родинами загиблих хлопців, обговорили план дій по новому меморіальному комплексу, де буде сучасний вигляд, де будуть із задоволенням мешканці нашого міста приходити для того, щоб згадати наших хлопців і найголовніше знати їх імена. І ми для цього зробимо все, що в наших силах».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300
Реклама