В Ірпені приступають до створення добровільної пожежної дружини

20180807 195559

У вересні розпочнеться реалізація українсько-німецького проекту зі створення в Ірпені добровільної пожежної дружини. Це буде новий етап співпраці ірпінської громади з містом-побратимом Борна (Саксонія, ФРН), яка активізувалася в останні роки. Про це повідомила ITV в. о. Ірпінського міського голови Анастасія Попсуй.

За її словами, новий проект буде продовженням минулорічного, в рамках якого пожежники з Ірпеня та Борни обмінялися візитами, ознайомилися з особливостями систем пожежної безпеки в Німеччині й Україні та провели стажування.

Нагадаємо, в Борні, як і в інших німецьких містах, населення яких не перевищує 80 тисяч осіб, існують лише добровільні пожежні формування.   

«Цього року проект буде мати новий напрямок – створення добровільної пожежної дружини в Ірпені. На підсумковій конференції минулорічного проекту обговорювали нашу нагальну проблему: місто велике, а працює лише одна пожежна частина, і пожежники не завжди встигають вчасно приїхати на місце події. Ситуація ще більше ускладнюється тим, що Ірпінь розділений на дві частини залізницею. Німецькі партнери запитали, чи не бажаємо ми створити добровільну пожежну дружину. І місцеві рятувальники дійшли висновку, що така дружина нам дійсно потрібна», – розповіла Анастасія Попсуй.

За її словами, добровольців планують залучати, насамперед, до роботи, спрямованої на запобігання пожежам, до локалізації й гасіння загорянь у природних екосистемах – наприклад, у лісах, або коли горить торф у заплаві ріки. Крім того, вогнеборці-волонтери допомагатимуть професійним рятувальникам у боротьбі з пожежами вищого класу складності. В Ірпінському відділі Держслужби з надзвичайних ситуацій розраховують на те, що проект сприятиме розв’язанню проблеми комплектування особового складу професійних частин, адже добровільні дружини можуть стати «кузнею кадрів».

Фінансовою основою нового проекту будуть ґрантові кошти від Сервісної служби «Міста в єдиному світі» товариства «Engagement Global» (ФРН), повідомила радник Ірпінського міського голови з питань міжнародного співробітництва Оксана Сулима. Це вже не перший такий ґрант, здобутий спільно Ірпінською міськрадою та муніципалітетом Борни.

«Завдяки тому, що Володимир Карплюк поновив у 2016 році угоду про співпрацю з Борною, ми вже провели два міжнародні проекти – і не просто провели, а здобули ґранти від Сервісної служби «Міста в єдиному світі». Отримані кошти повністю покривали вартість перельотів, проживання, харчування, інших необхідних витрат. Цього року нам знову вдалося отримати ґрант на новий проект – близько 50 тис. євро. Умови його здобуття цього разу були складніші, відбір був досить жорсткий. Спочатку нам затвердили тему, потім схвалили концепцію, а після цього впродовж 10 тижнів різними комісіями розглядався фінансовий план проекту», – розповіла Оксана Сулима.

Реалізація проекту має розпочатися вже у вересні промо-кампанією з набору охочих вступити до добровільної пожежної дружини. Кандидатів зберуть на ознайомчий семінар, під час якого нададуть інформацію про майбутню діяльність дружини та про критерії, яким мають відповідати добровільні рятувальники – вік, стан здоров’я тощо. Після семінару в навчально-тренувальному центрі ДСНС будуть проведені професійні курси, які триватимуть, щонайменше, три тижні. З 25 жовтня до 2 листопада в Ірпені перебуватиме група німецьких пожежників, які теж проведуть для ірпінців навчальні семінари та практичні заняття. Після цього 10 найкращих добровольців поїдуть на тижневе стажування в Борну.

«Після закінчення проекту в нас будуть усі передумови для створення добровільної пожежної дружини», – наголосила радник міського голови.

Вона зауважила, що набір добровольців не обмежиться одним-двома тижнями – він триватиме постійно. У планах, зокрема – створення добровільних пожежних формувань у тій частині Ірпеня, яка відділена від центру міста залізницею, а також у Михайлівці-Рубежівці. 

Оксана Сулима також висловила переконання, що партнери з Борни «не зупиняться на цьому проекті й будуть продовжувати підтримувати наших добровольців – обміни, навчання, стажування здійснюватимуться й поза цим ґрантом». Вона підкреслила, що українцям є чого навчитися в німецьких колег, адже добровільний рятувальний рух у ФРН має давню історію: 6–8 вересня у Борні святкуватимуть 150-річчя створення в місті пожежної служби.

«У Німеччині це схоже на елітний клуб за інтересами, збудований на ідеї «я – герой-рятівник», – зазначила Оксана Сулима. – Німецькі добровільні пожежники завжди в гарній фізичній формі, постійно проходять навчання, якісь семінари, перепідготовки, підвищення кваліфікації. До цього руху долучаються діти вже від п’яти років. У дорослому віці 30% із них стають членами добровільних пожежних формувань, а 10% – професійними пожежниками».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300