В Ірпені відбулася перша тематична «Кримська зустріч» (фото)

Фабрика форматов Объединить видео 00000+00001+00002+00003+00004 (2)

В Ірпені відбувся перший тематичний вечір із серії «Кримських зустрічей», які започаткували кримчанки Лєране Козакевич і Марина Ткаченко. Вони переїхали в Ірпінь після анексії півострова у 2014 році й тепер намагаються створювати навколо себе кримську атмосферу й знайомити ірпінців із культурою кримськотатарського народу.

«Спочатку ми збиралися у форматі пікніків — я організовувала День плову. Ми говорили про життя, згадували Крим. Тепер захотілося чогось більшого — щоб гуртуватися не навколо плову, а навколо ментальної «їжі». Тому придумали такі творчі зустрічі, щоби познайомити мешканців Ірпеня з культурою кримських татар, а кримчан — із творчістю ірпінських митців», — розповіла Лєране Козакевич.

«Цими «Кримськими зустрічами» ми хочемо показати, що в Ірпені живе багато кримчан. Ми тут працюємо, наші діти ходять у школу. Ми дружимо між собою, спілкуємося, але також хочемо ще більше дружити й спілкуватися з ірпінцями. І такі тематичні вечори мають цьому сприяти», — говорить Марина Ткаченко.

Лєране Козакевич і Марина Ткаченко

Перша «Кримська зустріч» була пов’язана з образотворчим мистецтвом. Серед картин кримськотатарських митців, представлених на цій вечірці, були полотна живописця Нурі Якубова. Земляки називають його творчість унікальною. Роботи художника яскраво передають атмосферу Криму, якого вже немає: з віковою бруківкою, а не сучасним асфальтом, із кримськотатарськими оселями, а не радянськими багатоповерхівками. Зараз Нурі Якубов живе в Криму і навчає живопису маленьких кримських татар. «Ми підтримуємо його звідси, з Ірпеня», — каже Лєране.

Молода художниця Ельзара Абраменко цього вечора вперше показала свої роботи публіці. Ці картини вона написала вже в Ірпені. Це серія полотен про Туніс, де вона подорожувала. Авторка каже, що змішаність культур у цій країні перегукується з культурним ландшафтом Криму, а туніські дворики нагадують кримські оселі. Сам Крим художниця мріє зображати, коли він буде вже звільнений.

«Я живу в Ірпені три роки. І, звичайно, його атмосфера сприяє творчому процесу. Не виключаю, що скоро малюватиму Ірпінь. Треба тільки знайти час», — зазначає Ельзара.

Ельзара Абраменко

Окрасою зустрічі стали картини засновниці ірпінської художньої школи класичного рисунку і живопису «Hurgri Art School» Євгенії Харгрі. Також зі своїми роботами дебютувала київська художниця й волонтерка Олена Лугова.

Крім того, на імпровізованій виставці експонувалися фотороботи Сергія Савченка. Завдяки його світлинам учасники зібрання могли згадати багато кримських куточків, якими колись подорожували. 

Лєране Козакевич представила присутнім фес — традиційний кримськотатарський жіночий головний убір, прикрашений національним орнаментом, що має назву «орьнек». Цей історичний орнамент у вигляді вишивки дуже популярний серед кримських татар і сьогодні: ним прикрашають сучасний одяг і аксесуари, його вирізьблюють на меблях, наносять на посуд тощо. А нещодавно орьнек включили до попереднього Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Лєране Козакевич була серед тих людей, які готували для цього необхідні документи.

Організатори планують зробити тематичні «Кримські зустрічі» регулярними. Думають над тим, щоби провести літературні вечори та представити народну творчість: вишиваний кримськотатарський одяг, кераміку кримських ремісників. Є й чимало інших тем. З датою наступної зустрічі поки що не визначились — кажуть, багато залежатиме від ситуації, пов’язаної з карантином.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Добудова медичного центру на вулиці Садовій в Ірпені почнеться уже в найближчі тижні (відео)

25 Apr 11:15

Детальніше
Мешканців Гостомельської громади запрошують на безкоштовне тренування

25 Apr 10:34

Детальніше
«Modern Theatre» в Ірпені покаже виставу «Повія» за мотивами роману Панаса Мирного

24 Apr 18:53

Детальніше
В Ірпінській громаді створюють комісію з інвентаризації зелених насаджень

24 Apr 16:46

Детальніше
Ірпінці доєдналися до естафери «Біг заради гармонії»

24 Apr 12:20

Детальніше
Всі новини
300x300