Реклама

В Ірпені відбулася прем’єра вистави «Мамина колискова» (відео)

В Ірпені на сцені ожила Фріда Кало, яка вціліла під час окупації міста. Це — театральна лялька заслуженої артистки України Людмили Колосович.

Людмила Колосович, заслужена артистка України, театральна режисерка:

«Ця лялька зберігалася в моїй квартирі в Ірпені. Вона пережила окупацію і лишилася неушкодженою, слава богу. Але, на жаль, сам автор, конструктор цієї ляльки загинув на війні».

Створив ляльку Фріди Кало конструктор, художник-оформлювач, актор-ляльковод Євген Невинський. Із початку повномасштабного вторгнення чоловік пішов на фронт добровольцем. Обороняючи Батьківщину, загинув у липні 2023 року.

Людмила Колосович, заслужена артистка України, театральна режисерка:

«Унікальний фахівець, художник-конструктор, таких в Україні більше немає, загинув на війні. Митець… Митці не повинні просто так щезати з лиця української землі. Вони мають продовжувати жити в своїх творах».

Саме для того, щоб мистецтво жило, Людмила Колосович разом зі своєю командою створила виставу «Мамина Колискова». Вона присвячена митцям, загиблим у російсько-українській війні. Прем’єра відбулася у бомбосховищі Ірпінського ліцею №3.

Людмила Колосович, заслужена артистка України, театральна режисерка:

«Ми піднімаємо таку тему, я вважаю, що треба говорити про тих, хто загинув, щоб ми не забували і щоб вони залишилися в нашій пам’яті».

Вистава розповідає про війну в Україні, окупацію Ірпеня, історію загиблого майстра, долю українськихматерів, що втрачають своїх дітей. А також історію незламної Фріди Кало, яка жила і творила, попри хворобу. 

Лялька оживає в руках акторки Анжеліки Драпіковської. До війни вона працювала із загиблим Євгеном Невинським.

Анжеліка Драпіковська, акторка театру ляльок:

«У цій виставі я граю з лялькою, лялька Фріди Кало. Хоча сцена зжата, вона невелика, але передає весь спектр емоцій за все її життя».

Дмитро Чава, депутат Ірпінської міської ради:

«Коли два світи переплітаються: наша війна і постать головної героїні, то вона чіпляє за живе і ненароком ті картинки вспливають».

Вистава відбулася за підтримки відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради.

Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«Дуже важливо для мене, як для людини культури, що вистава про митців, про тих які вирішили захищати батьківщину, пішли на фронт і, на жаль, вони сьогодні не з нами. Але дуже важливо, щоб ми зберегли їхнє надбання. І в даному випадку сьогодні для нас ожила лялька, яка пережила ці страшні події, пережила їх саме в Ірпені».

За даними громадської організації «Український ПЕН», станом на серпень 2024 року від початку повномасштабного вторгнення у війні загинули 123 українських митці.

Людмила Колосович, заслужена артистка України, театральна режисерка:

«Скільки ж ми будемо ще хоронити наших дітей? Скільки ж ми будемо ще молитися? Плачте люди і не пробачайте ніколи».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!