Як ірпінських школярів учать протидіяти насильству (відео)

Як не стати жертвою маніпуляцій? Як надати домедичну допомогу? Як захиститися від нападника? Про це не лише говорили, а й цьому вчили в Ірпінській школі №1 у рамках всеукраїнської акції «16 днів протидії насильству». Навчальний курс організували Ірпінська міська рада та «Асоціація жінок України «Дія». Приірпіння» за ініціативи Міністерства соціальної політики України.

Олена Фаримець, керівниця експертної групи Міністерства соціальної політики України:
«Наше завдання – і ми дякуємо ірпінській владі, яка підтримала цю акцію – це максимально поінформувати людей, розказати, що є така проблема, щоб вони не боялися звертатися, щоб вони могли себе ідентифікувати як постраждалих і знали, що їм можуть допомогти».

Галина Єрко, експертка з соціальних ініціатив:
«»16 днів протидії насильству» – це акція, яка набирає обертів по всьому світу. Проте ми маємо говорити про те, що дана проблема існує не лише 16 днів. Щоденна кропітка робота органів місцевої влади, громадських активістів дає свої результати».

Під час майстер-класів не нудьгував ніхто. Спершу обговорювали небезпечні ситуації, які можуть статися з кожним. Діти активно пропонували свої варіанти, як у них діяти, а тренери давали професійні настанови. Засвоєну теорію відпрацьовували на практиці. Вчилися захищатися, захищати та рятувати.

Софія, учениця Ірпінської СЗОШ № 1:
«Це дуже знадобиться, коли йти в темному провулку – зараз таких моментів багато буває. І в таких моментах медицина також знадобиться – (наприклад), перев’язати руку».

Назар, мешканець Ірпеня:
«Я сюди прийшов для того, щоб дізнатися, як надати першу допомогу, як правильно захищатися в під’їзді, на вулиці, що і як робити».

Ірпінь – перше місто в Україні, яке обрали для проведення такого навчального курсу. І це не випадково. Наразі тут активно реалізовується муніципальна програма сімейної безпеки та інклюзії «Свідома громада». Її аналогів немає в країні. Програма, зокрема, передбачає комплекс заходів із запобігання домашньому насильству й булінгу та допомогу жертвам насильства. Вже понад два роки проводиться безкоштовне навчання самообороні для жінок.

Віолетта Дворнікова, авторка програми «Свідома громада», депутатка Ірпінської міськради від ВО «Батьківщина»:
«Чотири місяці ми вже працюємо над проєктом»Свідома громада», який затвердили на сесії Ірпінської міської ради, і ми вже реально бачимо результати. Ми говоримо активно про рівні можливості, про гендерну рівність, про толерантне відношення одне до одного. Тобто ми сьогодні говоримо: «Ні насиллю взагалі!»».  

Оксана Нечитайло, депутатка Ірпінської міської ради від партії «Нові Обличчя»:
«Ми відкриті, раді ділитися цим досвідом із іншими громадами, ми раді вітати сьогодні гостей у нашому місті, адже ми розкажемо їм про свій досвід і віримо, що вони зможуть його впроваджувати у своїх громадах».

Нагадаємо, 25 листопада на головній площі Ірпеня відбувся флешмоб «Червоне взуття», спрямований на привернення уваги суспільства до проблем насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми, до протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок. Флешмоб влаштували також у рамках всеукраїнської акції «16 днів протидії насильству».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300