Реклама

Як в Ірпені працює револьверний фонд підтримки ОСББ (відео)

Револьверний фонд – це фонд, де ОСББ можуть позичити гроші без відсотків. Пані Валентина – голова правління ОСББ «Мирний, 3», уже двічі брала позику у револьверному фонді Ірпеня. Спершу, наприкінці 2021-го, за кілька місяців до повномасштабної війни разом із сусідами вирішили облаштувати кімнату у підвальному приміщенні свого будинку.

Валентина Браткевич, голова правління ОСББ «Мирний три»:

«Ми його готували спочатку для зустрічей, а якщо раптом щось буде, але ж ніхто у це не вірив, то тоді буде де сховатися. Були і за, і проти, але коли війна обєднала нас у цьому підвалі, то почали по-іншому на це дивитися».

На ремонт цього укриття ОСББ позичило у револьверному фонді 116 тисяч гривень. А потім, вже наступного року, ще 112 тисяч взяли на часткове відновлення даху. Адже будинок серйозно постраждав під час бойових дій у місті.

Валентина Браткевич, голова правління ОСББ «Мирний три»:

«Осколками був пошкоджений руберойд, туди затікала вода і топило верхні поверхи – ми це все зробили і обладнали. Ви побачите кут над котельнею збитий, там також ми закривали це приміщення від потрапляння вологи».

Виконати усі ці роботи без допомоги револьверного фонду було б дуже складно, каже пані Валентина, адже відразу потрібна велика сума. Накопичувати її ОСББ може місяцями, а інколи й роками. У револьверному ж фонді кошти отримуєш відразу, а потім щомісяця повертаєш рівними частинами без відсотків. Звідси й «револьверний» — від латинського «обертатися».

Валентина Браткевич, голова правління ОСББ «Мирний три»:

«Я скористалася два рази і я гривні зайвої не заплатила, тобто ту суму, що ми взяли, ту суму ми точно повернули».

До речі, револьверний фонд зовсім без відсотків – це унікальність саме ірпінського фонду. Щоб користуватися його перевагами, ОСББ просто має бути членом громадської спілки «ОСББ ІРПІНЬ». Саме вона є офіційним розпорядником фонду.

Руслан Шевчук, голова громадської спілки «ОСББ ІРПІНЬ»:

«У нас немає ніяких прихованих відсотків в самій позиці. Так, ОСББ платить 200 гривень на місяць внеску членського, тому на ці внески воно утримувалося. У цьому році я думаю, що можливо більше ОСББ стане членами, тому що у нас зараз зовсім «просунутий» револьверний фонд, бо ми з початку повномасштабного вторгнення зробили мораторій на внески. Зараз ОСББ не платять навіть внески, але можуть користуватися фондом револьверним».

Сьогодні у револьверному фонді Ірпеня «обертається» 580 тисяч гривень. Їх у 2021 році надала міська рада. Зараз спілка ОСББ «Ірпінь» планує звертатися до міськради з проханням збільшити цю суму до мільйона, аби ще більше ОСББ мали змогу отримати безвідсоткову позику.

Руслан Шевчук, голова громадської спілки «ОСББ ІРПІНЬ»:

«Зважаючи на те, що зараз не так уже багато хто згоден фінансово допомагати – ні область, ні держава. Це обєктивно, ми розуміємо це, тому попит зараз на все це діло є і він залишається у нас в місті єдиним інструментом. Так, треба повертати, хотілося б, щоб було безкоштовно, але треба виходити з тих реалій, в яких ми живемо».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300
Реклама