Ірпінська влада закликає містян не спалювати опале листя

Українські екологи б’ють на сполох. Саме над Україною протягом останніх днів фіксується найбільша концентрація вуглекислого газу у світі. В Ірпені загальний індекс забруднення в окремі дні сягає 160 – при нормі від нуля до 50. Однією з причин є масове спалювання опалого листя.

Медики застерігають, що дим від листя так само шкодить здоров’ю, як і потужні промислові викиди.

Олександр Коваленко, мамолог-онколог:
«Дим від спалювання листя викликає дуже серйозні й небезпечні захворювання. Сюди можна віднести алергію, особливо в маленьких дітей формується алергія під час вдихання диму; загострення хронічних захворювань дихальних шляхів; рак легенів. І я, як мамолог, зобов’язаний вам сказати, що дим від спалювання листя підвищує ризики виникнення захворювання на рак молочної залози».  

Господиня цього двору каже: листя спалює, бо так робили споконвіку. Але якось назгрібала в мішок і виставила на вулицю – та так його ніхто й не забрав. У міськраді пояснюють: щоб комунальники вивозили зібране листя, його треба пакувати у спеціальні мішки.

Андрій Літвинов, начальник управління  інфраструктурного розвитку, інвестицій та ЖКГ Ірпінської міської ради:
«У нас є пакети для вивезення листя. 120 літрів. Вартість одного пакета – 20 гривень 78 копійок. Його можна замовити, скласти туди листя, і КП «УЖКГ «Ірпінь» вивезе. Вартість вивезення вже закладена у вартості пакета».

На вигляд мішок для листя – наче такий, як і всі. Але цей має ось таку позначку. Зробили це для того, щоб відділити листя від побутового сміття, яке утилізується в інший спосіб.

Андрій Літвинов:
«Усім малозабезпеченим людям, пенсіонерам ми вивозимо листя безкоштовно. Вони можуть звертатися в КП «УЖКГ «Ірпінь» чи в «Управління благоустрою міста», і тим, які не можуть купити ці пакети, ми готові вивозити безкоштовно».

А ось пані Олена і на мішки не витрачається, і сусідів не отруює. Давно вирішила господарювати так, як це роблять у Європі:

«У компостну яму можна, а можна на грядки – це як добриво буде, воно перегниє за зиму».

Люди все частіше почали спалювати листя ввечері, а то й уночі. Сподіваються, у сутінках не видно, та й сусіди в таку пору менше  скаржитимуться.

Андрій Літвинов:
«Ми вирішили, що будемо робити рейди у вечірній час та на вихідних».

Рейди проводить «Муніціпальна варта» спільно з поліцією та представниками благоустрою. Кажуть, найбільше палять у вихідні. Але листяні багаття часто виявляють і в будні.

Ті, хто спалює листя, порушують одночасно два закони: «Про охорону навколишнього природного середовища» та «Про охорону атмосферного повітря». За це передбачений штраф від 340 до 1700 гривень.

Микола Ковальчук, начальник КП «Муніципальна варта»:
«У цей період у нас, зазвичай, щодня три-чотири-пять протоколів. У нас був рекорд торік – ми склали 30 протоколів за один день».

Ірпінська міська влада закликає мешканців боротися із забруднювачами повітря Ірпеня спільно. У випадку виявлення фактів спалювання листя телефонувати на гарячу лінію КП «Муніціпальна варта»: (073) 07-00-557, (04597) 60-40.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300