Андрій Літвинов: Уряд не допомагає місту в боротьбі з коронавірусом і хоче забрати й те, що залишилось

Photoeditorsdk Export 2020 03 26t185746.728

Попри повну відсутність допомоги місту від держави в боротьбі з епідемією, уряд намагається ще й позбавити міську громаду фінансових ресурсів, передбачених у Держбюджеті. Про це заявив в. о. Ірпінського міського голови Андрій Літвинов, коментуючи пропозиції Кабміну щодо змін видаткової частини Державного бюджету, які, зокрема, передбачають скорочення субвенцій місцевим бюджетам на сферу освіти й на розвиток ОТГ.   

«На сьогоднішній день ми отримали НУЛЬ допомоги від області та держави. Жодної маски, жодного захисного костюма для лікаря, жодного апарату штучної вентиляції легенів, жодного засобу дезінфекції. Вимушені забезпечувати навіть державні служби — ДСНС, поліцію і т. д., бо навіть їм не дали елементарної маски. Все робимо самі на рівні міста. Зараз постають декілька дуже важливих питань, які, скоріш за все, нам треба буде теж вирішувати самим. У мешканців банально закінчуються гроші, бо більшість не працюють, багатьох відправили за власний рахунок. Не відбувається у зв’язку з прийнятим законом №3219 оплата житлово-комунальних послуг. Це означає, що не буде кому проводити дезінфекцію місць загального коритування та елементарно вивозити сміття. У зв’язку зі звільненням від податку на період карантину бізнесу та прийнятим законом про скасування пайової участі в рази зменшуються надходження в місцевий бюджет. Тепер розглядають питання, щоб забрати в міста й те, що залишилось. Не розумію, про що вони думають?» — написав Андрій Літвинов на своїй сторінці у фейсбуці.  

Як повідомила «Економічна правда», Кабінет Міністрів направив керівництву Верховної Ради пропозиції щодо змін видаткової частини Держбюджету-2020, які, зокрема, передбачають скорочення в повному обсязі субвенцій місцевим бюджетам на забезпечення «Нової української школи» (у бюджеті на це передбачалось 1,42 млрд грн), на покращення соцзахисту окремих категорій педагогічних працівників закладів середньої освіти (1,553 млрд грн), на створення навчально-практичних центрів сучасної профтехосвіти (259 млн грн), на програму «Спроможна школа для кращих результатів», яка передбачає будівництво, реконструкцію і капремонт шкіл (1,5 млрд грн).

Також пропонують скоротити субвенції на розвиток ОТГ та на соціально-економічний розвиток окремих територій. Крім цього, передбачається скорочення в повному обсязі видатків на Фонд енергоефективності (1,6 млрд грн).

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300