Реклама

Біличанський ліс вирубують, — Сергій Даніш

Біличанський ліс вирубують, — Сергій Даніш

Селищний голова Коцюбинського Сергій Даніш опублікував відеорозповідь, у якій показав, як вирубують Біличанський ліс. За його словами, такими темпами за рік-два ліс вирубають повністю.

Photo 2023 12 13 19 13 30
Photo 2023 12 13 19 13 30 (2)

«Подивіться, що в нас відбувається біля ЖК «Атлант 2». Національний парк так «захищає» ліс. Ще рік, два, три, і захищати не буде чого. Ліс повністю вирізають! Вже навіть є інформація, що мають будувати якусь дорогу. Будь ласка, правоохоронні органи, комітет Верховної Ради України, який вболіває за національний парк, приїдьте і подивіться, що відбувається і захистіть, будь ласка, ліс в тому вигляді, якому він є», — повідомив Сергій Даніш.

Нагадаємо, Біличанський ліс є унікальним природним об’єктом з багатим різноманітним ландшафтом. Саме на території цього лісу, у долині річки Любка є пам’ятка природи та ботанічний заказник загальнодержавного значення – Романівське болото площею 30 га, флора якого нараховує близько 300 видів рослин, у тому числі, червонокнижних.

Окрім природної унікальності, Біличанський ліс несе у собі й важливу історичну пам’ять. Саме через територію Біличанського лісу у 1941 році проходила лінія оборони Києва. Тут, на Приірпінні, були розташовані ДОТи (довготривалі вогневі точки) Київського укріпрайону. Це був унікальний комплекс оборонних споруд протяжністю 85 км, який мав величезне стратегічне значення під час оборони Києва у липні-серпні 1941 року.

У 2014 році Указом Президента України цей ліс отримав статус Національного парку у складі НПП «Голосіївський». Проте до сьогодні чиновники не встановили чіткі межі Нацпарку і винесли їх у натурі. Тому зараз ліс є фактично незахищеним.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!