Реклама

Британський журнал «The British Army Review» опублікував спецвипуск, присвячений битві на річці Ірпінь

Британський журнал «The British Army Review» опублікував спецвипуск, присвячений битві на річці Ірпінь

Британське видання «The British Army Review» опублікувало спеціальний випуск, присвячений тому, як українські сили зупинили російську армію на річці Ірпінь і не дали ворогу дійти до околиць Києва в лютому-березні 2022 року.

Снимок экрана 2024 02 20 в 13.49.25

Матеріали в журналі розповідають  про участь в героїчній обороні столиці 2-го мотопіхотного батальйону та допоміжних підрозділів 72-ї механізованої бригади Збройних Сил України. Дослідницька група провела десятки усних інтерв’ю з українськими солдатами та цивільними особами і відвідала максимальну кількість місць у 2022 та 2023 роках.

Снимок экрана 2024 02 20 в 11.12.05

«Польове дослідження в Україні є демонстрацією нашої віри у важливість слухати розповіді тих, хто бере участь у бойових діях. Усні інтерв’ю ставлять людей там, де вони мають бути –  у центр історії. Польові дослідження додають суттєвий контекст, який допомагає зрозуміти вплив географії, тактичний вплив місцевості та геометрії сил, коли вони протистоять одна одній на полі бою», – розповіли представники дослідницької групи.

У спецвипуску детально розповідається про бої, що відбулися 24 лютого в Гостомельському аеропорту, а також про бій біля річки Ірпінь в районі Горенки, Ірпеня, Мощуна та Гути Межигірської.

Снимок экрана 2024 02 20 в 13.48.59

Редактори журналу назвали ці події «битвою за Ірпінь», тому що водний шлях став природною бойовою перешкодою на лінії фронту, яку довелося долати російським військам, а коли українські військові затопили річку, вона стала непрохідним бар’єром.

Снимок экрана 2024 02 20 в 13.48.37

«Незважаючи на ці необхідні обмеження, з битви на річці Ірпінь випливає дивовижна історія. Це історія сучасного бою на близьких дистанціях, людської волі до боротьби, здатності до адаптації та того, як дії окремих осіб, як військових, так і цивільних, знайшли колективну злагодженість, незважаючи на всі обставини. Хоча багато опитаних нами українців вважали, що якась форма боротьби з росією можлива, мало хто міг уявити, що російські війська підуть на Київ», – йдеться у спецвипуску.

Снимок экрана 2024 02 20 в 13.49.09

Варто зазначити, що випуск журналу «The British Army Review» присвячений 2-му механізованому батальйону 72-ї бригади та тим, хто захищав Гостомельський аеропорт. 

З повною версією журналу можна ознайомитися за посиланням.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!