Будівельники України обговорюють як відновлювати країну після війни (відео)

Як відновлюватиметься  Україна після завершення війни, які нововведення чекають на будівельну галузь країни та який інструментарій можна використовувати вже тепер для відбудови житла? Це стало головною темою чергового засідання  ради директорів Конфедерації будівельників України.

Лев Парцхаладзе, президент Конфедерації будівельників України:

«Зараз ми говоримо про механізми, про інструменти, де можуть бути гроші, і як це може відбудовуватися. І сьогодні ми якраз заслухали тих людей, які відповідають за ці процеси і як це може бути».

Одне з надважливих питань – запровадження у післявоєнному будівництві нових безпекових стандартів.

Олена Шуляк, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

«Ми вивчали досвід Ізраілю, ми вивчали досвід Фінляндії, Швейцарії. Звичайно, нам би дуже хотілося мати те, що зараз має та ж Швейцарія, коли все населення своєї країни в разі небезпеки можуть помістити в підземні укриття. На сьогодні, ми як країна таких стандартів забезпечити не можемо, але зараз, коли плануємо відбудову, коли плануємо яким чином будуть розвиватися наші міста, то саме безпекові стандарти будуть стояти на першому місті».

Йшлося також і про обов’язкову розробку Програми комплексного відновлення територій. Для розробки таких документів держава планує створити спеціальні офіси реформ.  З’ясувалося, серед небагатьох міст, які вже самостійно над цим працюють, є Ірпінь.

Володимир Карплюк, керівник представництва КБУ у Київській області, співзасновник ГО «Фонд відновлення Ірпеня»:

«Ми залучили сотні спеціалістів до цього. З нами працюють майже двісті архітекторів з України, більше ніж п’ятдесят архітекторів з усього світу. Ми щиро раді, що така всесвітньовідома компанія як Gensler погодилась бути фасилітатором процесу створення майстер-плану Ірпеня. Я думаю, що Ірпінь, один із перших в країні презентує цю програму»

Про приклад Ірпеня згадали і в контексті відновлення пошкодженого житла у рамках пілотного проєкту Фонду енергоефективності України. У проєкті беруть участь 68 будинків. Майже половина з них – в Ірпені і тут же завершені перші чотири — це ЖК «Новооскольський» та ЖК «Затишний»

Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності України:

«Далі буде наступний транш фінансування. На пілотний проєкт виділяє наш партнер з Європейського Союзу 5 мільйонів євро, на основний етап цієї програми виділяється вже 20 мільйонів євро. Можливо ще і розширення фінансування. Але це фінансування виділено для відновлення будинків, у яких створено ОСББ».

Говорили і про механізми компенсації за пошкоджене і знищене житло, які запроваджуватимуться, не чекаючи завершення війни. Власники домогосподарств, житло яких має незначні пошкодження, можуть отримати компенсацію уже наступного місяця.

Наталія Козловська, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України:

«Буде відбуватися шляхом розрахунку органами місцевого самоврядування суми компенсацій. Вони це будуть робити на базі чек-листів з описом характеру пошкоджень, розраховувати суму компенсацій і вона буде перераховуватися на картки домогосподарств. Їх можливо буде витратити всього на дві складові. На придбання будівельних матеріалів, або на оплату будівельно-монтажних робіт відновлення вашого об’єкту».

Для втраченого житла Кабмін розробляє інший механізм компенсації.

«Буде в реєстрі формуватися сертифікат, який буде підтверджувати, яка сума Вам, як власнику, нарахована і яку Ви можете витратити на придбання житла. Одночасно ми працюємо над технічною складовою цього процесу. Тому що усі процеси, які будуть відбуватися  на базі органів місцевого самоврядування, усі будуть в електронній формі для того, щоб спростити і пришвидшити усі процедури».

Проте, згідно з законом, пріоритетом в одержанні компенсацій будуть пільгові категорії населення. Для ширшої можливості передбачена державна іпотечна програма «Є-Оселя».

Володимир Карплюк, керівник представництва КБУ у Київській області, співзасновник ГО «Фонд відновлення Ірпеня»:

«Ми чекаємо у квітні, принаймні так було презентовано, що в квітні запрацює ця програма, коли не тільки для пільгових категорій, а й для усіх верств населення зможуть по «Є-Оселі» надавати можливість для кредитування».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300