Депутати міськради просять ДБР зайнятися ірпінською прокуратурою

12748132 1688486108084642 6306344138795056054 O

Депутати більшості фракцій Ірпінської міської ради звернулися до директора Державного бюро розслідувань Романа Труби з колективною заявою про вчинення кримінального правопорушення керівництвом прокуратури Ірпеня. Фотокопію листа опублікувало інтернет-видання 04597.com.ua.

У заяві зазначається, що «вже більше двох років триває інспірування кримінальних справ стосовно депутатів та посадових осіб Ірпінської міської ради».

«На орган місцевого самоврядування чиниться цілеспрямований та систематичний тиск з метою блокування роботи Ірпінської міської ради, від стабільності якої залежить життєдіяльність міста, бюджетних установ, комунальних підприємств, що може призвести до дестабілізації ситуації в місті. Територіальна громада, представництво інтересів якої забезпечується через орган місцевого самоврядування, стає заручницею політичних переслідувань депутатів», – йдеться в документі.

Автори заяви повідомили, що 20 серпня на адресу Ірпінської міської ради прокуратура направила повістки про виклик на допит усього депутатського складу ради, а також посадових осіб виконавчого комітету – як свідків у кримінальному провадженні від 5 серпня ц. р.

Крім того, прокурори Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури викликали депутатів міськради, щоб допитати їх як свідків у кримінальному провадженні від 14 лютого ц. р. «Дане кримінальне провадження розпочате за фактом прийняття Ірпінською міською радою рішення «Про затвердження містобудівної документації – оновлення генерального плану м. Ірпінь». Слід наголосити на тому, що Ірпінською міською радою в судовому порядку доведена правомірність дій, яка передувала винесенню на розгляд ради відповідного проекту рішення», – наголошують депутати.

Вони також звертають увагу на допущені при цьому прокурорами процесуальні порушення. Зокрема, зауважується, що відповідно до ст. 135 Кримінального процесуального кодексу України, повістка про виклик має бути доставлена за три дні до дати, на яку викликають особу, однак ці норми «нічого не значать для прокурорів Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури», які, зокрема, намагаються викликати депутатів за один день до запланованого допиту.

Крім того, ст. 137 КПК передбачає, що в повістці про виклик має бути зазначена адреса особи, яка викликається. Однак у повістках для всіх депутатів вказана адреса міської ради. 

«Якщо прокурори не в змозі встановити дійсні адреси осіб, яких вони викликають на допит, то мали б, принаймні, скористатись офіційним веб-сайтом Ірпінської міської ради, на якому розміщено адресу кожного депутата», – відзначається в заяві.

На основі цих фактів автори роблять висновок, що Ірпінський відділ Києво-Святошинської місцевої прокуратури насправді має на меті не здійснення процесуальних дій для законного формування доказової бази, а лише тиск на депутатів та посадових осіб міської ради.

«Ірпінський відділ Києво-Святошинської місцевої прокуратури, аргументуючи тільки здогадками та своєю фантазією, не підкріпленими жодними доказами…, зловживаючи своїм службовим становищем, прикриваючись гаслом розслідування кримінальної справи, нахабно втручається в місцеве самоврядування м. Ірпеня та намагається корупційним шляхом тиснути на депутатів та посадових осіб Ірпінської міської ради», – підкреслюється в заяві.

Депутати звернулися до Державного бюро розслідувань із проханням розпочати за їхньою заявою повне та об’єктивне досудове розслідування за фактом вчинення прокурорами дій, які мають ознаки складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем).

Як повідомляє 04597.com.ua, в коментарях журналістам автори заяви зазначають, що своїми діями прокуратура Ірпеня намагається схилити депутатський корпус до голосування за зарахування пайової участі в розвиток інфраструктури міста забудовникам, які є боржниками зі сплати цих внесків до міського бюджету. За словами депутатів, безпосередній тиск на них чинять працівники прокуратури Олексій Мясков, Ігор Улінець та Максим Роговенко. А безпосереднє керівництво їхніми діями може здійснювати керівник Києво-Святошинської прокуратури Юрій Дмитрунь. Саме на вказівку від Дмитруня тиснути на депутатський корпус посилався прокурор Ігор Улінець під час розмови, аудіозапис якої зробив один із депутатів міськради. За даними видання, цей аудіозапис було санкціоновано Державним бюро розслідувань та вже долучено до матеріалів ще одного провадження, порушеного ДБР за ст. 364 ККУ.

Депутати сподіваються, що в ДБР уже найближчим часом дадуть належну оцінку діям керівництва Києво-Святошинської прокуратури та прокуратури Ірпеня.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

«Modern Theatre» в Ірпені покаже виставу «Повія» за мотивами роману Панаса Мирного

Сьогодні, 18:53

Детальніше
В Ірпінській громаді створюють комісію з інвентаризації зелених насаджень

Сьогодні, 16:46

Детальніше
Ірпінці доєдналися до естафери «Біг заради гармонії»

Сьогодні, 12:20

Детальніше
В Ірпені створили робочу групу з експертної оцінки мистецьких ініціатив 

Сьогодні, 12:00

Детальніше
Муніципальна варта Ірпеня розпочала проводити серію тренінгів із тактичної медицини для учасників «Джури»

Сьогодні, 10:47

Детальніше
В Ірпені спецпризначенці та волонтери організували благодійний ярмарок (відео)

23 Apr 20:02

Детальніше
Ірпінська громада попрощалася з Валерієм Остапчуком (позивний «Туркмен»)

23 Apr 20:00

Детальніше
Мікроавтобус "Mercedes", дрони, генератор: бійці 117-ї бригади отримали допомогу від ірпінських благодійників

23 Apr 16:51

Детальніше
Всі новини
300x300