Державна служба якості освіти видала для керівників шкіл збірку порад «Абетка для директора»

Photo 2021 11 04 11 24 53

На допомогу директорам шкіл Державна служба якості освіти України розробила збірку порад «Абетка для директора». Друге, оновлене видання «Абетки» доповнене з урахуванням практичного досвіду директорів шкіл, які зробили перші кроки в розбудові внутрішньої системи забезпечення якості освіти, а також враховує зміни в законодавстві та результати інституційних аудитів, проведених Державною службою якості освіти протягом 2020–2021 років.

У збірці описано прості та дієві інструменти, щоб визначити:

— найкращі складові освітнього середовища закладу освіти, а також ті, які потребують покращення;
— що в роботі педагогів заслуговує підтримки, а що варто вдосконалити;
— чи справедливо заклад освіти оцінює навчальні здобутки учнів, і як зробити оцінювання більш ефективним;
— наскільки управлінські процеси в закладі сприяють досягненню мети – облаштувати дружнє до дітей і ефективне шкільне життя та забезпечити високу якість освіти.

«Абетка» допоможе директорові школи визначити сильні та слабкі сторони закладу освіти за результатами самооцінювання і зрозуміти, над чим потрібно першочергово попрацювати, підкаже, як розробити власну стратегію розвитку й досягти поставлених цілей.

Державна служба якості освіти України – це центральний орган виконавчої влади, який реалізовує державну політику у сфері освіти, зокрема з питань забезпечення якості освіти та освітньої діяльності, здійснення державного нагляду (контролю) за закладами освіти щодо дотримання ними законодавства.

Голова Державної служби якості освіти України – Руслан Гурак. У кожній області є територіальний підрозділ. Управління Державної служби якості освіти у Київській області очолює Лілія Кревська.

Якісна школа – результат спільних зусиль усіх учасників освітнього процесу – засновника, який забезпечує ресурсами, директора – лідера колективу, вчителів, які професійно зростають, щоб давати якісну освіту, мотивованих учнів та батьків, які беруть участь у розвитку навчального закладу.

Управління Державної служби якості освіти у Київській області опікується питанням дотримання якості освіти та освітніх стандартів у дошкільній, загальній середній, позашкільній, фаховій передвищій освіті; здійснює державний нагляд (контроль) за тим, як освітні заклади дотримуються вимог законодавства про освіту; видає розпорядження щодо усунення порушень вимог законодавства про освіту; вивчає професійний досвід педагогічних працівників — учасників сертифікації; надає рекомендації, як удосконалити внутрішню систему забезпечення якості освіти в навчальних закладах; контролює ведення обліку дітей шкільного віку, який здійснюється місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; проводить інституційний аудит закладів освіти.

Інституційний аудит – це зовнішнє оцінювання роботи школи, під час якого незалежні експерти оцінюють освітні та управлінські процеси, дотримання закладом освіти вимог законодавства. Аудит є новою для України процедурою вивчення освітньої діяльності школи, яка прийшла на зміну атестації шкіл. Інституційний аудит покликаний допомогти закладам освіти стати більш якісними і в подальшому сформувати та підтримувати культуру якості освіти, що базується на прозорості, інноваційності та партнерстві учасників освітнього процесу. Завдання аудиту – не карати, а підтримати заклади освіти та показати їм, як стати кращими.

Управління Державної служби якості освіти у Київській області прагне налагодити  тісну співпрацю з кожною громадою, відкрите до співпраці і завжди готове прийти на допомогу.

 
Управління Державної служби якості освіти у Київській області

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпінському ліцеї №1 встановили сонячну електростанцію (відео)

Сьогодні, 17:03

Детальніше
Громади Київщини отримали нові сміттєвози від Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні

Сьогодні, 16:25

Детальніше
В Ірпені покажуть виставу «Повія» за мотивами роману Панаса Мирного

Сьогодні, 16:19

Детальніше
У дитсадку "Піноккіо" в Бородянці встановлять сонячні панелі (відео)

Сьогодні, 13:07

Детальніше
В Ірпені відбудеться цикл майстер-класів «Великодні майстерки»

Сьогодні, 12:57

Детальніше
Молодіжний парламент Ірпеня співпрацюватиме з Освітньою академією "UAdvise" (відео)

18 Apr 20:38

Детальніше
Як зацікавити дитину українськими міфами: Нік Лисицький презентує новий мультивсесвіт за мотивами української міфології

18 Apr 16:05

Детальніше
Мільйон в Ірпені й триста тисяч в Обухові: скільки заробляють "земельники" у міськрадах Київщини

18 Apr 15:46

Детальніше
Всі новини
300x300