Реклама

Для Ірпінського історико-краєзнавчого музею створюють 3D-фільми — екскурсії

A26i6671

Щоб закарбувати в історії події, що відбувалися в Приірпінні у лютому-березні 2022 року, для Ірпінського історико-краєзнавчого музею створюють безсюжетні 3D-фільми — документальну зйомку у VR-форматі. Про це журналістам ITV розповіла начальниця відділу культури, національностей та релігій ІМР Євгенія Антонюк.

«Це документування. По суті — це не сюжетний фільм. Там немає сюжету та персонажів. Це — документальна зйомка у 3D VR-форматі», — пояснює вона.

Формат VR (віртуальна реальність) – це сукупність технічних засобів, що переносять глядача в іншу реальність і дають відчуття присутності при різних подіях, наприклад, які вже минули. Переглядають такі відео (фільми) у спеціальних окулярах.

Усього буде створено сім фільмів із 3D-зйомкою таких локацій:

  • блокпост «Жираф» — Центральний будинок культури;
  • блокпост «Караван Гала» — Ірпінські Липки;
  • Романівський міст;
  • Гостомельський міст;
  • вулиця Вокзальна, Буча;
  • аеропорт «Антонов»;
  • «Битва за свободу. Ірпінь» — загальний фільм з усіх локацій.

«Чому ми показуємо Гостомельський міст, Вокзальну у Бучі та аеропорт «Антонов»? Тому що ми вважаємо, що це були ключові позиції, завдяки яким нашому місту вдалося встояти. Чому, наприклад, є вулиця Вокзальна, бо це наша тероборона разом із ЗСУ, по суті, відбила окупантів туди назад від Ірпеня», — зазначає Євгенія Антонюк.

Попередньо відділу культури надали саму 3D зйомку об’єктів. Як зазначає Євгенія Антонюк, на них зафільмована розбита техніка окупантів на вулиці Вокзальній, тіла російських військових на Гостомельському мості та зруйнований будинок на Гостомельському шосе, який наразі вже демонтовано. А зараз компанія, яка створює для Ірпінської громади ці фільми, доопрацьовує відео, додаючи до нього звук та назви локацій українською та англійською.

«Перший великий фільм — «Битва за свободу. Ірпінь» ми плануємо показати у музеї до Дня Незалежності. Ми сподіваємося, що встигнуть домонтувати. Ми окремо попросили їх, в рамках того ж бюджету, дозняти відбудову. Наприклад, якщо це Липки, то відзняли коптером — зараз там йде відбудова і демонтаж будинків. Ми би хотіли до Дня Незалежності презентувати не просто трагічну зйомку, а щоб це мало позитивний фінал. Що боротьба продовжується, Ірпінь відбудовується», — розповідає Євгенія Антонюк.

Показувати фільми будуть в оновленому після ремонту історико-краєзнавчому музеї. Спеціальну техніку для показу безкоштовно нададуть партнери, але надалі у музеї планують отримати власні VR-окуляри.

«Ми звернулися до фірм-виробників таких окулярів з інформацією, що ми виготовляємо такий фільм, і дуже просимо подарувати громаді окуляри для демонстрації. Наразі у нас є домовленість з партнерами, що поки у нас немає власних таких окулярів, у важливих випадках вони будуть приїжджати зі своїм обладнанням і надавати його у тимчасове користування безкоштовно», — пояснює пані Євгенія.

Загалом на усі фільми із міського бюджету виділено близько 360 тисяч гривень. Як зазначає Євгенія Антонюк, насправді, це дуже невелика ціна.

«Або ми його зараз купимо для нашої громади, або його продадуть за кордон і ми будемо купувати ліцензію за більші кошти. І з авторськими правами ми потім ніколи не розберемося, тому що ми розуміємо, як в Європі та Америці захищені авторські права. Це якраз та справа, на яку нам необхідно зараз витратити кошти, щоб це залишилося для наших нащадків», — наголошує Євгенія Антонюк.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300
Реклама