До Ірпеня прибув унікальний рушник єднання України (відео)

Ірпінь підтримав Всеукраїнську естафету єднання і прийняв у себе найдовший, 12-тиметровий,  рушник єдності. Його  створили студенти та викладачі Фахового коледжу культури і мистецтв міста Калуша. Естафету передачі рушника у різні регіони України ще до війни започаткувала Національна бібліотека для дітей. І от зараз цей рушник на Київщині.

Галина Єрко, директорка Київської обласної бібліотеки для дітей:

«В унікальній техніці виконання на цьому рушнику ми бачимо поєднання усіх орнаментів, які є символами різних областей України. Символічно, що до Дня єднання ми отримали на лівобережну Київщину даний рушник, але не могли  не скористатися такою нагодою, щоб  цей рушник зміг відвідати громади Київської області, які найбільше постраждали від рашистської навали».

Рушник з орнаментами 22 областей України виготовлений особливою технікою рукоділля. Називається – валяння шерсті. І ця особливість не дозволила ірпінцям провести патріотичну акцію, як зазвичай, біля пам’ятника Шевченка. Завадив дощ із снігом. А такий рушник мочити не можна. Тому цей оберіг України приймали  у приміщенні міської бібліотеки імені Максима Рильського.

Олена Циганенко, директорка Ірпінської  міської публічної бібліотеки ім. М. Рильського:

«На це свято ми запросили дітей, бо це майбутнє нашої України. Ну, і звичайно, наших майстрів, які вже багато-багато років працюють на розвиток нашої культури і представляють завжди наш Ірпінь».

Серед робіт, які супроводжують сьогоднішній флешмоб – вишиті рушники відомої майстрині Ганни Коржанівської. Вишивальниця каже, це не єдиний і не найважливіший  її доробок.

Ганна Коржанівська, майстриня декоративно-прикладного мистецтва:

«Я вишила 42 ікони і усі віддала по церквах».

Майстриня каже, зараз в’яже українським солдатам шкарпетки.

Ганна Коржанівська, майстриня декоративно-прикладного мистецтва:

«Я у лютому маю День народження. Я собі дала таке слово — до Дня народження зв’язати сто пар».

Відомий ірпінський вишивальник, автор унікальної колекції «Вишитий Кобзар» Іван Рябчук на підтримку естафети єднання приніс і свій рушник – рушник європейської єдності. Всеукраїнську естафету пропонує поширити на всю Європу. Він вже вишив прапори країн Євросоюзу. Залишилось  відобразити Україну. Її місце – у центрі рушника.

Іван Рябчук, вишивальник:

«Замість сонця буде соняшник, огорнутий прапором нашим. І так я хочу його закомпонувати, щоб вже видно було, що Україна вже у цій сімї».

Євгенія Антонюк, керівниця відділу культури, національностей та релігій ІМР:

«Будь-яка ініціатива спрямована на те, щоб підкреслити, що ми – самоідентичні, про те, що ми – унікальні, що є певні речі, які нас об’єднують – це ще один доказ того, що ми незламні, нескорені і що ми будемо боротися і ми обов’язково здобудемо перемогу».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV—джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300