До Ірпеня завітав святковий вертеп із Михайлівки-Рубежівки (відео)

«Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров’я!» У старий Новий рік в Ірпені лунають величальні обрядові пісні-щедрівки. А з добрих жмень засівальників сиплеться золоте зерно.

Засівальники:
«Засіваєм в вашій хаті –
Будьте дужі та багаті!»

Радують око й вишиті автентичні сорочки, хустки та головний атрибут – Різдвяна зірка. Точнісінько, як і сотні років тому містом мандрує святковий вертеп. Працівників міських установ вітає народний хор «Рідні наспіви» з села Михайлівка-Рубежівка.

Олена Цимбал, керівниця народного хору «Рідні наспіви» (с. Михайлівка-Рубежівка):
«Наш колектив завжди відроджує зимовий обряд: новорічні колядки та щедрівки. Ми шукаємо старовинні пісні, піднімаємо нашу українську творчість».

Меланка та Василь – головні персонажі свята. За традицією, вони приходять побажати господарям всякого добра та сповістити про наступні торжества. От і сьогодні віщають про старий Новий рік, святого Василя та співають про наступне свято – Водохреща.

Анатолій Щирук, соліст народного хору «Рідні наспіви» (с. Михайлівка-Рубежівка):
«Ми дуже раді вітати тут вас, ірпінчан, щоб ви ні в якому разі не забували ті традиції, які були в нашого українського народу. Процвітання і в подальшому благоустрою нашої країни!»

Гомінкі щедрівники та засівальники привітали господарів міської податкової, Пенсійного фонду та Центральної бібліотеки, засипали їх щедрими побажаннями, а натомість отримали повні торби всяких смаколиків.

Олена Циганенко, директорка Ірпінської центральної бібліотеки:
«Ми бачимо, яка талановита наша Україна, і ми повинні відроджувати ці традиції, шанувати їх, цінувати їх, зберігати пам’ять наших предків, які дуже багато нам залишили творчого спадку».

Наталія Петренко, спеціалістка Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області:
«Це дуже класно, заводить і це так душу радує! Особливо, коли старі пісні відроджують у новому стилі – це дуже класно. Дякуємо».

Марина Савчук, директорка Будинку культури с. Михайлівка-Рубежівка:
«Ми хочемо, щоб такі зустрічі були частішими, щоб народ знову об’єднувався, виходив на вулиці і відновлювалась оця українська автентичність. Громаді хочемо побажати щастя, здоров’я в кожну родину, щоб було благополуччя, і всього-всього найкращого».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300