До ірпінського музею залетіли петриківські жар-птиці (відео)

Чи знали ви, що корова – це символ достатку, а жар-птиця – символ щастя? І що їх дуже люблять малювати майстри петриківського розпису? У цьому можна переконатися, завітавши в Ірпінський історико-краєзнавчий музей. Тут відкрилася виставка знаної не лише в Україні, а й далеко за її межами майстрині Марії Яненко. Вона родом із села Петриківка, що на Дніпровщині. Там у XVIII столітті й зародилося петриківське мистецтво.

Анатолій Зборовський, директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею:
«Перед нами – прекрасний дивосвіт петриківського розпису. Це чудо народної культури, відоме з досить-таки давніх часів, і Марія Яненко – це одна з найяскравіших представниць цього мистецтва».

В експозиції представлені 50 оригінальних робіт, які майстриня намалювала за останні декілька років. Майже на кожній картині в’ється листя – символ нескінченності. І практично кожна композиція зображена у вигляді писанки – символу життя.

Василь Васильєв – колекціонер петриківського розпису – знає про символи все. Майже за пів століття він зібрав понад 400 картин найвідоміших українських майстрів. Сьогодні на виставку приніс картину Марії Яненко з власної колекції. Каже – вона унікальна.

Василь Васильєв:
«Тут Марія Іллівна використала ці елементи разом, у парі. Вона у прямокутник вписала писанку, яєчко. Тобто підсилила оцей ефект безмежності краси і її безкінечної цінності. Багато робіт у мене є, але таке вперше бачу, щоб майстриня об’єднала писаночку з оцим оформленням із листя».

Роботи вражають технікою виконання. Кожна картина написана з уяви, без попередньо накресленого контуру й вимірювальних інструментів. Але всю цю красу не передати через екран. Тож приходьте помилуватися вживу! Виставка діятиме до 12 березня.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300