Генпрокурор вимагає від міністра юстиції припинити беззаконня в Бучанській колонії

Photoeditorsdk Export 2019 12 18t223131.319

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка направив вказівку міністру юстиції Денису Малюсьці щодо усунення виявлених порушень закону та притягнення до відповідальності винних службових осіб за результатами перевірки Бучанської виправної колонії, розташованої в Гостомелі (Київська область), та багатопрофільної лікарні при ній, яка обслуговує засуджених із різних установ виконання покарань. Про це повідомила сьогодні пресслужба Генпрокуратури України.

У повідомленні зазначається, що на початку грудня 2019 року Генеральна прокуратура перевірила Бучанську виправну колонію та багатопрофільну лікарню й «виявила масові порушення прав засуджених, приниження людської гідності та жорстоке поводження».

«Елементарні умови проживання (в Бучанській колонії – ред.), приготування їжі, підтримання особистої гігієни не відповідають вимогам Кримінально-виконавчого кодексу України та іншого законодавства. Значна кількість приміщень перебуває в антисанітарному стані та потребує ремонту, а деякі з них є аварійними і небезпечними для перебування людей. До цього часу не забезпечене достатнє опалення колонії: температура в приміщеннях значно нижча +18°C», – йдеться в повідомленні.

У ГПУ наголошують, що в колонії «не забезпечується належний нагляд: непоодинокі випадки виготовлення та зберігання особами, що відбувають покарання, заборонених предметів та речей». «Протягом 2019 року було вилучено 98 колюче-ріжучих предметів. Крім того, не перекриті канали потрапляння до колонії заборонених предметів ззовні: з початку року вилучено 251 мобільний телефон. У той же час зафіксовані й факти безпідставного притягнення засуджених до дисциплінарної відповідальності: звільнено 42 особи, незаконно поміщені до дисциплінарного ізолятора», – повідомляє Генпрокуратура.

Також відзначається, що в лікарні при колонії через брак лікарів засудженим тривалий час не надається медична допомога. «Так, виявлено факт ненадання в лікарні належної медичної допомоги засудженому – не проведено оперативне лікування. Протягом 2019 року 13 хворих померли, – підкреслюють у ГПУ. – Значна кількість палат лікарні потребує ремонту внаслідок поширення грибка по стелі та стінах, опадання штукатурки, а також відсутня примусова вентиляція. Якість води у палатах не відповідає встановленим вимогам».

Повідомляється також, що через виявлені порушення Генеральна прокуратура розпочинає масштабні перевірки в системі Державної кримінально-виконавчої служби.

Нагадаємо, наприкінці листопада міністр юстиції Денис Малюська відвідав Бучанську колонію та ознайомився з умовами, в яких перебувають засуджені. Міністр виявив на складах велику кількість консервів, строк придатності яких закінчився ще у квітні. Він анонсував масове закриття в’язниць та скорочення штату пенітенціарної системи.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300