Інноваційні люки на дорогах Ірпеня пройшли випробування танками (відео)

Це Ірпінь, Київська область – місто, якому в березні 2022 року президент Зеленський присвоїв почесне звання «місто-герой України». Ще до збройної агресії росії проти України в Ірпені почали встановлювати на дорогах нові каналізаційні люки європейського зразка. Їхня перевага в тому, що вони не створюють шуму при наїзді на них автомобілів і мають антивандальний захист. З ними легко обслуговувати колодязі, адже кришка відкривається на 120 градусів, тоді як у старих люках її потрібно знімати. Але найголовніше – ці люки не просідають в асфальт від навантаження та високих температур.

Олександр Стецюк, офіційний представник компанії-постачальника каналізаційних люків:
«Люк виготовлений із високоміцного чавуну. У даному випадку монтується люк класу навантаження 40 тонн для автомагістралей. Він має запас міцності плюс 30% і витримує 50 тонн».

Ці люки виробляє одна з найбільших компаній у Європі – чеський концерн «Kasi». Він спеціалізується на виробництві товарів для будівництва зовнішніх інженерних мереж. Концерн дуже потужний. До його складу входить новий ливарний завод, сучасний високотехнологічний завод металоконструкцій «Kasi Montifer», а ще два ультрасучасних підприємства, де виготовляють  бетонні й залізобетонні вироби для будівництва інженерних мереж.

Люки саме цього концерну першими і встановили в місті на вулиці Личака.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:
«Ми експериментально зробили два люки. Пройшло три місяці. На сьогоднішній день ми бачимо, що все в нормі, дуже якісно зроблено. Далі будемо замовляти вирівнювання люків по місту вже за європейською технологією».

Монтаж нових люків принципово відрізняється від колишніх технологій. Корпус установлюють не на опорні кільця колодязів, як раніше, а за спеціальною технологією впресовують в асфальт. Такий інноваційний підхід і забезпечує стабільне положення люка на одній лінії з поверхнею дороги. Під впливом температур та навантаження люки «живуть одним життям» із асфальтом і не провалюються. На них не впливає ні погода, ні літо, ні зима.

Сергій Когут, співзасновник компанії «Монтерра Буд»: 
«Ось бачите, на відміну від старих люків, цей люк знаходиться рівнісінько з асфальтом. На сьогодні у Приірпінні встановлено вже понад 150 люків європейського зразка. І, як бачите, вони випробувані війною: попри те, що тут їздили танки, БТРи, інша важка техніка, люки витримали. Вони стоять і слугують містянам для безпечної їзди».

Фахівці кажуть – щоб конструкції служили довго, дуже важливо зробити правильний професійних монтаж.

Андрій Браунагель, співзасновник компанії «Монтерра Буд»:
«Наша компанія «Монтерра Буд» одна з найперших почала втілювати європейську технологію в Україні. І, оскільки місто Ірпінь завжди славилося інноваційністю, новими технологіями, ми почали з цього міста, почали встановлювати ці люки і дощоприймачі тут. Наразі ми задоволені результатом. Інші громади бачать приклад цих люків і вже звертаються до нас для майбутньої співпраці, і ми плануємо виходити на національний рівень».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300