Ірпінь і Михайлівку-Рубежівку відвідали учасники міжнародної конференції, присвяченої Петру Могилі (фото)

250203083 3235766806709819 9067754478701826298 N

Сьогодні Ірпінь і Михайлівку-Рубежівку відвідали організатори й учасники IV Міжнародної науково-практичної конференції «Митрополит Петро Могила. Маловідомі сторінки життя». Конференція відкрилася в Білогородці й триватиме на Київщині два дні.

В Ірпені учасники форуму презентували міжнародний туристично-краєзнавчий проєкт «Розвиток духовного туризму Київщини. Місцями перебування Петра Могили», який, зокрема, пов’язаний із Михайлівкою-Рубежівкою та з самим Ірпенем.   

«Ми дуже раді долучитися до цього проєкту, адже це частина нашої історії, що бере свій початок ще з дуже давніх часів, часів Гетьманщини. І це також частина нашого сьогодення, частинка нас самих, бо ми є нащадками цієї багатої історії», – зазначив начальник управління освіти і науки Ірпінської міської ради Олег Білорус.

В Ірпені учасники конференції відвідали історичне місце, яке пов’язують зі святителем Петром Могилою – гідрологічний заказник «Криничка». Воду з джерела, яке тут знаходиться, здавна вважали цілющою. У минулі століття сюди навіть ходили прочани хресною ходою з Києво-Печерської Лаври. Поруч із джерелом стояла капличка, яка була знищена комуністичною владою. Зараз на місці каплички встановили хрест.

Також гості відвідали Ірпінський історико-краєзнавчий музей, міську бібліотеку, погуляли головною площею міста, де їх дуже вразив пам’ятник молодому Тарасу Шевченку.

«У всьому світі Кобзареві встановлено понад 1400 пам’ятників. З них більше 100 – за кордоном. Я багато де був і бачив пам’ятники Шевченку в США, Німеччині, Австралії, Канаді. Та найгарніший з-поміж них – в Ірпені. Адже тут він молодий і ніби як живий!» – поділився враженнями організатор конференції, дипломат, директор Інституту добросусідства, доктор історичних наук Теофіл Рендюк.

Із Ірпеня учасники конфренції вирушили в Михайлівку-Рубежівку, де біля старовинної церкви стоїть пам’ятник святому митрополиту. Як свідчать записи в щоденниках Петра Могили, які зберігаються в Національній бібліотеці України ім. В. Вернадського, у скиті Київської Лаври в Рубежівці майбутній святитель прийняв чернечий постриг.

Головними організаторами науково-практичної конференції виступили Інститут добросусідства, Науково-дослідний інститут козацтва НАН України та МГО «Чорноморське козацьке військо». Участь у заході беруть учені-історики, керівники музеїв, діячі культури з України та з-за кордону (Румунії та Польщі).

Основні теми форуму – роль Петра Могили в історії Православної Церкви, культурно-просвітницька спадщина святителя, Петро Могила і козацтво, науково-педагогічна і видавнича діяльність митрополита та міжнародна значимість його діяльності.

«Це віхи історії, які ніколи не забудуться, вони закарбовані у вічність. Адже Петро Могила зробив надзвичайно багато для нашої культури, освіти, політики, церкви. Це неоціненний внесок у нашу країну, історію та в нас самих. Тому ми повинні це пам’ятати, цього навчати і поширювати в масах», – зазначив Теофіл Рендюк.


Фото Олега Гриба

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!       

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300