Ірпінь наповнився козацьким духом

Ідея відродження козацького духу зібрала в Ірпені освітянську спільноту, об’єднану прагненням виховати покоління патріотів сучасної України.

Розвиток козацької педагогіки – один із головних напрямків, довкола якого повинні формуватися й інші концепції виховання партріотизу – впевнені учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Національно-патріотичне виховання учнів і студентської молоді засобами козацької педагогіки та хортингу».

Юрій Руденко професор, доктор педагогічний наук:  

«Засобів козацької педагогіки було дуже багато: це і рідна мова українська, фольклор, народні думи, пісні, народна козацька музика, марші бойові пісні. Були козацькі школи січові, сотенні, полкові, паланкові школи. Треба гордитися такими школами, які були у XVI-XVII столяттях».

Розвиток козацької педагогіки в Україні тримається здебільшого на ентузіазмі творчих педагогів і методистів. Поділитися своїми надбаннями приїхали на конференцію ентузіасти з усіх регіонів країни.

Марина Устенко, директор попаснянської школи №21:

«У 2014 році, коли почалися бойові дії, діти підходили до нас і задавали питання: а що відбувається? Чому стає таке питання, що на Донбасі хтось не любить Україну? Та в нас на кожному святі грає гімн України, а рука лежить на серці. У нас вся школа розмальована дитячими руками і намальована Україна».

Інна Сухаревська, єсаул війська Запорізького:

 «Ми хотіли дуже багато років поділитися своїм досвідом. Бо в нашій школі козацтво, як виховна система, існує дуже багато років. Вже 26 років козацька паланка існую вже не одне покоління вчителів змінилося, вже багато було проведено семінарів різних заходів обласного районного сільського рівня і дуже хотілося нам вийти на більш високий рівень і ось нас запросили на семінар і практикум».

Учасники конференції пропонують повернутись до виховання патріотичного духу на козацько-лицарських традиціях українського народу, зробити цей напрямок головним  серед інших педагогічних концепцій.  І тоді, на їх думку, Україна буде непереможною.

Опанащук Віталій, наказний верховний отаман українського козацтва:

«Для України важлива єдність, однодумство та впевненість у своїх діях. Тоді буде можливість приймати колективні рішення. На сьогоднішній день ми, на жаль, рішень не приймаємо. Взагалі, козацька ідея, можливо, це останній форпост, який врятує Україну».

Олена Чернявська, заступник Ірпінського міського голови:

«Такі заходи є надзвичайно актуальними. Адже ми повинні об’єднуватися,  об’єднувати громади, об’єднувати міста, об’єднувати усю нашу українську націю. І саме через патріотичне виховання ми зможемо досягнути цих цілей».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300