Ірпінь поділився досвідом відбудови з Конотопом (відео)

Андрій Кравчук, перший заступник Ірпінського міського голови:

«Ті два житлові будинки ремонтуються за кошти МОМ. Біля тих двох будинків г-подібної форми було ще 4 будинки десятиповерхових, яких вже немає».

Що вже відбудували, а що залишається зруйнованим? Як шукали донорів та хто допомагає місту зараз? Із такими питаннями в Ірпінь завітали представники Конотопської міської ради Сумської області.

Відповідав перший заступник Ірпінського міського голови Андрій Кравчук. Біля легендарного ЖК «Ірпінські Липки 1», що наразі відновлюється за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, Кравчук розповів гостям, як живе сьогодні деокуповане два роки тому місто-герой.

Оксана Квашок, голова спеціалістка сектору енергозбереження та екології Управління економіки Конотопської міської ради:

«Дуже вражена досвідом Ірпеня і стійкістю, яку громада демонструє нам зараз. Те, що ми бачимо, надихає, що навіть з таких умов можна вийти, можна все відбудувати».

Андрій Кравчук також показав гостям ліцей № 3. Його відновили з допомогою дитячого фонду ООН UNICEF.

Тетяна Татаріна, експертка Фундації «PAUCI»:

«У нас колосальні враження, бо ми бачили фото як це все виглядало «до». Зараз ми своїми очима бачимо, яка колосальна робота пророблена міською радою, і, я так розумію, Фондом відновлення Ірпеня, залученням іноземних донорів. Бачимо, як активно спрацювала колаборація залучення різних зацікавлених сторін до процесу, різних джерел фінансування».

Приклади такої взаємодії гості з Конотопу побачили й на вулиці Садовій. Тут Ірпінська міська поліклініка наразі ремонтується за підтримки азербайджанської компанії «SOCAR». А поруч із нею новий медцентр, який добудовується за підтримки Світового банку.

Андрій Кравчук, перший заступник Ірпінського міського голови:

«Коли ми починали все це робити, то не було якихось державних підказок чи інших, як це правильно робити. Це було до постанов Кабінету Міністрів і до законодавчого врегулювання цього на папері. Але тим шляхом, який ми пройшли, ми із задоволенням ділимося з нашими громадами з усієї України, щоб їм було легше в реалізації таких проєктів у себе в громаді».

Гостей також вразило відновлене після руйнувань комунальне підприємство «Ірпіньводоканал».

Сергій Єфимов, директор Конотопського водоканалу:

«Із точки зору директора водоканалу я розумію, які тут обсяги роботи, які були пошкодження по основних інфраструктурних об’єктах. Це дуже великий обсяг роботи, який був пророблений. Пошана вам».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300