Спікер грузинського парламенту – про Ірпінь і Бучу: «Те, що ми побачили, нагадало картини, які ми спостерігали у 2008 році у Грузії»

Photoeditorsdk Export

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі та грузинські депутати разом із головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком відвідали Ірпінь та Бучу.

Грузинські парламентарі на власні очі побачили наслідки злочинів, які скоїли російські війська.

«За нами розташована будівля Будинку культури Ірпеня. Мабуть, це найголовніший військовий об’єкт, у який хотіли поцілити війська російської федерації. Сьогодні ми також мали можливість побачити інші місця влучань російської армії, ми були в Бучі, бачили місця масових поховань, бачили, як працюють кримінальні експерти. Важливо не лише почути, не лише побачити по телебаченню, а на власні очі переконатися, які звірства були на території нашої України», — сказав Руслан Стефанчук під час брифінгу в Ірпені.

Зі свого боку Шалва Папуашвілі заявив про солідарність із українським народом і захисниками України. За його словами, все побачене є свідченням російської агресії проти України та нагадує про події в Грузії. 

«Ми мали побачити все та відвідати Бучу, де стали свідками того, як у ХХІ столітті здійснюється агресія, яка не має кордонів і яка є нелюдяною. Це нагадало ті картини, які ми мали змогу спостерігати у 2008 році у Грузії, у Цхінвальському регіоні й також під час подій в Абхазії. І тому грузинський народ, як ніхто, розуміє те, що відчуває український народ зараз, під час вашого протистояння цій агресії», — сказав голова грузинського парламенту.

«Ми чітко розуміємо, що ми по один бік із Україною, з Європейським Союзом, а також з усім світом», — наголосив він. 

За словами Папуашвілі, звірства окупантів мають бути належним чином покарані не лише воєнним шляхом, але й юридично. Тому Грузія стала однією з країн, які подали звернення до Міжнародного кримінального суду щодо розслідування злочинів російських військ в Україні.

«Грузія є одним зі співавторів звернення до Міжнародного кримінального суду. Те, що ми тут побачили — це, звичайно, за межами чогось нормального та не відповідає правилам ведення війни. Звичайно, були скоєні воєнні злочини. Ми підтримуємо Україну в цьому контексті, бо ми розуміємо важливість цього, оскільки лише минулого тижня ми мали вирок Міжнародного суду з прав людини стосовно визнання окупації в Грузії. Ми також сподіваємося на наступні рішення судів. Для історії важливо, щоб усі факти отримали юридичну оцінку», — зазначив Шалва Папуашвілі.


Фото пресслужби Верховної Ради України

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300