Ірпінь відвідала авторка книги «Ух ты, ребёнок!»

Батьки і діти – тема, яка ніколи не втрачає своєї актуальності. Як виховати дітей, щоб зростали щасливими, і не перетворитися на нещасних батьків. 

Юлія Головкіна, психолог-еволюціоніст:
«Я – мама двох дітей. Я їх виховувала, виходячи з того, що я розумію про життя. Не завжди я це пояснювала собі якимись теоріями, часто щось робила на інтуїції, а потім робила з цього висновок – опа, це працює».  

Юлія Головкіна – психолог-еволюціоніст. Її власний досвід виховання дітей перетворився на цікаві життєві історії, які вона описала в книзі «Ух ты, ребёнок!»  

Юлія Головкіна:
«Проблема дітей і батьків завжди полягає в тому, що батьки виховують дітей, як виховували їх – це називається «сценарій» (у людини в голові – «так виховували мене – і я так буду виховувати»). Або, наприклад, «я буду робити все навпаки». І тоді людина бачить те, що в неї в голові і не бачить своєї реальної дитини».

Психолог наголошує: якщо у вихованні дитини застосовувати трафарет, вибудуваний на підходах своїх батьків, то можна зростити проблему, яку складно потім виправити.

Юлія Головкіна:
«Діти не знають, як себе поводити, вони не мають орієнтирів, вони бачать, що до них неуважні двоє найголовніших людей у їхньому житті – мама і тато, вони не вміють бути уважними до себе, не вміють розуміти себе і виростають без внутрішніх орієнтирів – як жити, як бути щасливим».

Щоб такого не відбулося, авторка книги радить не сприймати дітей, як проблему і змінити своє ставлення до всіляких дитячих проявів.

Юлія Головкіна:
«Я в усьому, що відбувалося, бачила: а що з цього можна зробити, а як цю проблему повернути на розвиток, а як повернути так, щоб усім було цікаво, а як із цього зробити пригоду?»

Психолог запевняє: щоб дитина зростала щасливою, людям треба навчитися бути правильними батьками і не зациклюватися лише на дітях.

Юлія Головкіна:
«Перша рекомендація – почати себе питати якомога частіше, чого я хочу. Люди часто не розуміють, вони терплять незручності… У голові купа правил, як треба жити, щоби бути зручним для інших, і мало хто вчив дітей (які потім будуть дорослими людьми), як бути хорошим для самого себе. У нас же як учать? Спочатку зроби щось для інших, а потім – для себе. І людина таким чином виснажується: у неї нічого немає, а вона віддає ще. Як вона буде щасливою? Ніяк».

Більше про те, як насолоджуватися батьківством і виховувати щасливих людей, можна прочитати в книзі Юлії Головкіної «Ух ты, ребёнок!»

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300