Ірпінь відвідала міністерка оборони Португалії Гелена Каррейрас (відео)

«Я бачу міцну співпрацю держави, органів місцевої влади та територіальної громади. І ми дуже раді бути частиною цієї співпраці. Надзвичайно важливо тримати такий зв’язок. Допомагати Україні — це допомагати самим собі. Ви — приклад для нас усіх». Таку позицію і захоплення українцями висловила міністерка оборони Португалії Елена Каррейрас в Ірпені у роковини повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Вже з перших хвилин знайомства з історією оборони міста гостя була вражена трагічними наслідками, які залишила після себе російська армія.

Елена Каррейрас, міністерка оборони Португалії:

«Дуже важливо приїхати і побачити  своїми очима все те, про що ми лише чули. Важливо відчути це. Отримати реальне розуміння того, що тут відбувалося і важливість протистояння цьому вторгненню. Дуже важливо захищати суверенітет, територіальну цілісність і незалежність. Все те, за що ви боретесь».

Керуючий справами виконкому Ірпінської міськради Дмитро Негреша розповів гості про взаємодію тероборони та військових під час захисту Ірпеня, про воєнні злочини російської армії на території громади, про сотні смертей мирних мешканців та загибель героїв-оборонців. Він також зауважив, що місто поступово оговтується від пережитого жахіття і вже розпочало активну роботу над відновленням.

Дмитро Негреша, керуючий справами виконкому Ірпінської міської ради:

«На сьогодні вже змінена ситуація. Завдячуючи підтримці європейських фондів місто реконструюємо, відновлюємо. Вже немає того жахіття, яке було після бойових дій».

Він також подякував Португалії за потужну підтримку України і, зокрема, допомогу у відбудові Ірпеня.

Дмитро Негреша, керуючий справами виконкому Ірпінської міської ради:

«Ми щиро вдячні Португалії і нашому місту-побратиму Кашкайш, які вже сьогодні показують приклад іншим державам, що починати відновлення і допомагати відновлювати можна вже зараз Україні».

На згадку про перебування в Ірпені Дмитро Негреша подарував міністерці оборони Португалії пам’ятну монету із зображенням символу дороги життя – Романівського мосту та пам’ятника молодому Шевченку — символу українців у боротьбі за волю. А ще – вручив Елені Каррейрас шеврон Ірпінської територіальної оборони

Дмитро Негреша, керуючий справами виконкому Ірпінської міської ради:

«На згадку про мужніх хлопців, які стали на захист Ірпеня і зараз пішли захищати Україну».

Елена Каррейрас, міністерка оборони Португалії:

«Я повернусь до своєї країни дуже мотивованою, з духом вашої мужності, волелюбності. Тому що надзвичайно важливо для нас всіх продовжувати боротися за спільні демократичні цінності і свободу».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300