Ірпінь відвідали представники МЗС Австрії (відео)

У рамках офіційного візиту в Україну Ірпінь відвідала велика делегація з Австрії на чолі з Генеральним секретарем Міністерства закордонних справ Петером Лаунскі-Тіффенталем. Австрійці прибули до Ірпеня з гуманітарною місією. Вони побували на кількох об’єктах, куди повернулося життя завдяки допомозі Австрії. Найперше завітали у відбудований після руйнувань дитячий садочок «Знайко», щоб передати закладу генератор.

Петер Лаунскі-Тіффенталь, Генеральний секретар МЗС Австрії:
«Ми хотіли приїхати особисто в Україну і, зокрема, у ваше місто Ірпінь, щоб показати вам свою підтримку, подарувати тепло дітям. Як батько трьох дітей, я можу зрозуміти, яким важливим є це завдання – допомагати дітям, стояти з ними поруч у цей важкий час».

У стінах садочка відбулася тепла зустріч австрійців із колективом закладу. Гостей розчулили подарунки, які тут підготували для них як вдячність від імені працівників та вихованців «Знайка». Це прадавні сакральні «обереги» – ляльки-моташки, зроблені власноруч.

Петер Лаунскі-Тіффенталь:
«Це дуже символічний подарунок. Ми відчуваємо теплоту і сердечність, яку випромінюють ці ляльки».

Заступниця Ірпінського міського голови Юлія Устич подякувала австрійцям за підтримку та вручила на згадку про Ірпінь пам’ятну монету. На ній – романівський міст, що став «дорогою життя» для тисяч містян.

Юлія Устич, заступниця Ірпінського міського голови:
«Ми дуже дякуємо австрійському уряду за надану допомогу. Сьогодні ми отримали один із генераторів, які були виділені на Київщину. Ми плануємо найближчим часом відкривати садочок. Тут уже є гарне укриття, вже все облаштовано й підготовлено для прийому наших діток, тому найближчим часом ми будемо зустрічати дітей».

Австрійські дипломати зустрілися також із мешканцями будинку 105-Ж на вулиці Северинівській. Багато сімей змогли заселитися в нього завдяки допомозі Австрії, адже саме ця країна посприяла у відновленні пошкодженої будівлі.

Іван, мешканець будинку:
«Будинок був сильно пошкоджений. У нас було два прильоти мін, уламки. Був пошкоджений сильно дах. Усе це відбудували дуже швидко і, як бачимо, якісно».

Гості зайшли в цей двір також не з порожніми руками: мешканцям будинку вони роздавали павербанки.Петер Лаунскі-Тіффенталь сказав: люди мають бути вдячні також і українській громадській організації «Народна допомога», адже про першочергові потреби ірпінців в Австрії дізналися від цієї організації і зараз допомогу надають саме через неї. Прикладом такої співпраці є відновлення цього будинку.

Кирило Крищенко, керівник проєкту з допомоги родинам, постраждалим від війни:
«Це перший будинок, який ми робили в Ірпені. Другий ми закінчили на Михайлівській, 20-А – така ж сама ситуація Наступний будинок, із яким зараз ми працьовуємо – на Соборній, 1/6. І на Михайлівській, і на Соборній ми працюємо спільно з комунальним підприємством ЖКГ Ірпінської міської ради, тому що ми виконуємо роботи, деякі матеріали за нами, але металеві листи покрівлі надає міська рада».

У рамках співпраці з австрійськими партнерами планують також відремонтувати покрівлю багатоповерхівки на Северинівській, 105-М. Зараз триває оформлення відповідної документації.

Дмитро Негреша, керуючий справами виконавчого комітету Ірпінської міськради:
«Австрія показує приклад іншим державам Європи, як потрібно розпочинати відновлення вже сьогодні, починаючи саме з таких міст, як Ірпінь, допомагати людям відновлювати їхнє житло. Навіть маленькі павербанки – для людей це теж певна підтримка, впевнена думка про те, що життя продовжується, необхідно рухатися далі, і однозначно ще будуть відновлення і ще буде допомога».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300