Ірпінь відвідав глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі (відео)

Міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі – на  «Ірпінських Липках». Саме звідси розпочалося знайомство глави МЗС Британії з історією оборони Ірпеня та наслідками перебування на території громади російських окупантів.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:
«Ми показали зруйновані об’єкти, зокрема об’єкти критичної інфраструктури, ми розповіли, що відбувалося в Ірпені».

Джеймс Клеверлі відвідав також Ірпінський академічний ліцей. Адже саме Великобританія є найбільшим донором фонду «Партнерство за сильну Україну», і саме за сприяння цього фонду заклад був відновлений після руйнації. Особливо зворушливою була імпровізаційна зустріч Міністра з колективом та учнями ліцею. Вони дякували гостю і за візит, і за допомогу.

Наталія Шмарко, педагогиня-організаторка:
«Наразі міжнародна підтримка є для нас надважливою, тому що ми зіштовхнулися з російськими терористами, які кожного дня не дають нам спокійно виконувати свої обов’язки на роботі, не дають спокійно навчатися нашим дітям».

Глава МЗС Британії зазначив у відповідь, що він захоплюється мужністю українців.

Джеймс Клеверлі:
«Мені приємно зараз бачити, що, незважаючи на російську агресію, ви проявляєте таку стійкість. І я дуже радий, що приїхав сюди і зустрівся з вами. А ще я дуже радий, що моя країна допомагає вам. Але найбільше в цьому важить саме ваша стійкість».

Він також зізнався: тепер зрозумів, чому Ірпінь називають містом-героєм.

Джеймс Клеверлі:
«Тому що саме Ірпінь захищав не лише себе, але й столицю – Київ – від російської агресії. І сьогодні я бачив щасливі очі дітей, які хочуть повернутися до нормального життя, до навчання. І у своїй країні я скажу, що ми й надалі повинні підтримувати український народ, тому що це сильний народ».

На згадку про перебування в місті Міністр закордонних справ Великобританії залишив свій автограф на прапорі Ірпеня, де вже раніше поставили свої підписи сотні видатних людей світу.

Олександр Маркушин:
«Дуже важливий візит для нашої громади, для всієї Київщини і, звичайно, для всієї України. Ми знаємо, що Прем’єр-міністр Британії заявив, що Британія бере шефство над Київською областю в напрямку відбудови. І я запропонував, щоб Ірпінь став пілотним проєктом з відбудови. Ірпінь – це знакове місто, це місто, яке отримало першу перемогу над росіянами, і саме з Ірпеня в Київській області почалася перемога».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300