Ірпінь відвідав міністр освіти з Канади (відео)

Домінік Карді, міністр освіти і раннього розвитку дитини канадської провінції Нью-Брансвік:

«Те, як ви організували оборону свого міста – приклад для всього світу».

Так оцінив героїчну оборону Ірпеня навесні 2022 року Домінік Карді – міністр освіти найбільшої за територією з трьох атлантичних провінцій Канади. Разом із виконавчою директоркою канадської неурядової організації з розвитку грамотності Джулією Сміт вони приїхали, щоб дізнатися, чим живе місто-герой нині та в чому найбільше потребує підтримки. Знайомство розпочали з уже легендарних «Ірпінських липок».

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Саме в Ірпені проходили всі бойові дії. Російська армія зайшла в Бучу, в інші міста, і там не було бойових дій. А Ірпінь прикрив собою столицю України Київ, і саме через це тут великі руйнування».

Гості побували і у знищеному Ірпінському ліцеї №3. Це єдиний освітній заклад міста, у стінах якого не навчаються учні. Найбільше постраждав третій поверх. У згарищі важко розпізнати шкільні коридори та класні кімнати. До 24 лютого тут лунало понад тисячу дитячих голосів, а зараз чути хіба що, як протікає стеля. До відновлення 3-го ліцею може долучитися Канада.

Під час зустрічі міський голова Олександр Маркушин та Домінік Карді домовилися про побратимство між Ірпенем та одним із міст канадської провінції Нью-Брансвік. Наступного тижня планують зустрітися ще раз у форматі онлайн, щоб обговорити розвиток партнерства.

Олександр Маркушин:

«Уже на наступному тижні у нас буде Zoom-конференція, коли він повернеться до Канади. До цього часу ми йому відправимо проєкти, які в нас є, кошториси відновлення, і далі вони будуть уже приймати рішення, як це буде проходити, які (об’єкти) вони зможуть взяти. Наш 3-й ліцей потребує допомоги, наші садочки на БКЗ й на вулиці Полтавській так само потребують допомоги. Їх треба повністю відбудовувати, там не піде капітальний ремонт, бо вони зруйновані».

Домінік Карді:

«Щойно я повернуся до Канади – зустрінуся з прем’єр-міністром своєї провінції та розповім усе, що почув і побачив тут, після чого поїду до Нью-Йорка на глобальний освітній саміт ООН. Обіцяю докласти максимум зусиль, щоб посприяти у відбудові освітнього простору Ірпеня».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300