Ірпінець виграв суд проти росії: країна-агресор має виплатити йому майже 4,5 млн гривень

Photo 2023 03 10 13 56 00

Росія має сплатити мешканцю Ірпеня 4,48 млн гривень як відшкодування моральної та майнової шкоди за зруйнований будинок. Як повідомляє інформаційне агентство «Главком», таке рішення виніс Печерський районний суд Києва.

Під час активних бойових дій на Київщині, внаслідок артилерійського обстрілу, будинок ірпінця було зруйновано, а через пожежу, яка виникла після влучання снаряда, були знищені й усі цінні речі всередині.

У червні 2022 року чоловік вирішив подати позов до суду. У своїй заяві він просив стягнути відшкодування з російської федерації за заподіяну майнову та моральну шкоду. А також стягнути з України відшкодування за невиконання своїх зобов’язань щодо забезпечення права власності.

За результатами судової експертизи, подальша експлуатація житлового будинку неможлива. До того ж існує небезпека обвалення будівлі.

Вивчивши всі докази та факти, суд задовольнив позов на стягнення відшкодування майнової та моральної шкоди з російської федерації. За рішенням суду, загалом росія має виплатити ірпінцю 4 484 457, 27 грн. А також рф має заплатити судовий збір на користь України 12 405 грн.

Однак суд не задовольнив позов на відшкодування коштів за невиконання Державою Україною зобов’язань щодо забезпечення права власності.

«Так, суд погоджується з доводами представника Кабінету Міністрів України щодо того, що пред’являючи вимогу до держави про виплату компенсації за зруйноване майно внаслідок збройної агресії Російської Федерації, власник цього майна має спочатку, тобто до ухвалення рішення суду, добровільно передати пошкоджений чи зруйнований внаслідок терористичного акту будинок, чи майно місцевим державним адміністраціям або органам місцевого самоврядування»,— обґрунтовують своє рішення в суді.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300