Ірпінських школярів навчать кібербезпеці

В Ірпені стартував перший в регіоні освітній проект у сфері кібербезпеки. Школярів навчатимуть правилам безпечного поводження з комп’ютерною технікою та в мережі інтернет. Перша зустріч тренера з кібербезпеки Марти Яцишин з учнями відбулася у школі №2.

Ірина Бєлова, директор ЗОШ №2

«Тренінги проводяться для наших учнів з кібербезпеки, починаються вони з нашої школи. І найбільш для нас приємно, що тренінги проводить наша випускниця. Сьогодні наші учні почувають себе спокійно на просторах інтернету, але як дорослі ми розуміємо,  що любий вільний простір дає не тільки переваги. Тому такий тренінг буде корисний не тільки дітям, але, можливо, дасть спокій і батькам».

Як захистити свої особисті  дані в інтернеті, як правильно створювати паролі, як відрізнити шахрайський профіль від реального, які найбільші загрози у мережі– ці та багато інших питань розкривала кібер- інструктор для юної аудиторії .

Марта Яцишин, інструктор з кібер-безпеки Української академії кібербезпеки  

«Найзагрозливіша ситуація, на мою думку, коли діти не зовсім розуміють, як поводитися зі своїми особистими даними, як їх захищати. Наслідки можуть стосуватися не тільки дітей, а можуть стосуватися і батьків і їхніх братів і сестер, але насправді».

Принада й небезпека мережі в тому, що з неї нічого не зникає безслідно,наголошує інструктор. Все, що потрапляє в інтернет, практично, неможливо видалити назавжди. Тому школярів навчали також бути  особливо уважними до того, що збираються опублікувати, аби це не принесло шкоди їм самим.  

Ліза, учениця ЗОШ №2

«Наприклад, я не знала багато прикладів, як вони розшифровуються, також я дізналася про сайти за допомогою яких можна захистити свою інформацію, і ми дізналися, як можна перевірити чи дійсний сайт чи ні. На мою думку – це дуже важливо у сучасному світи для того, щоби захистити себе та свою особисту інформацію»

Світлана, учениця ЗОШ №2

«Я багато, чого знала вже до цього, але сьогодні я дізналася, що таке dos-атака, і про менеджмент паролів. Хороший тренінг»

Олена Чернявська, заступник Ірпінського міського голови

«До цього проекту ми будемо залучати всі школи регіону, тому що кожна дитина повинна знати і розуміти, що таке цифровий простір, інформаційне суспільство, небезпека і ризики, які виникають в результаті користування інтернетом».

Освітній проект з кібербезпеки розробила Ірпінська агенція розвитку спільно з молодіжною громадською радою. Підтримку надали українська Академія з кібербезпеки та компанії СІСКО. Окрім тренінгів кожна школа отримає посібник з цифрового громадянства й безпеки, розроблений  компанією Google у співробітництві з Альянсом із захисту безпеки користувачів в Інтернеті.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300