Ірпінський музей поповнився експонатами родини Кулиняка – Околітенко

H87c0748 2

Ірпінський історико-краєзнавчий музей поповнився експонатами, які незабаром можна буде побачити на новій виставці, присвяченій визначному подружжю, що проживало в Ірпені – Наталії Околітенко і Данилу Кулиняку.

Основу майбутньої виставки складуть книги з приватної бібліотеки подружжя, подаровані Наталії Околітенко й Данилу Кулиняку різними авторами впродовж багатьох років. 

«Колекція книг родини Кулиняка – Околітенко дуже багата. Незважаючи на те, що більша частина домашньої бібліотеки перейшла до сина Данила Івановича, я відібрав кілька сотень книг для музею і бібліотеки. Це не лише рідкісні й просто цікаві видання зі світової історії, біології, культурології та художньої літератури – це книги, які свідчать про зв’язок Наталії Околітенко та Данила Кулиняка мало не з усією літературною елітою країни», – розповідає директор історико-краєзнавчого музею Анатолій Зборовський.

Особливий інтерес становлять дарчі підписи авторів книг. Серед них є й такі унікальні, як від Яра Славутича, який жив у Канаді, але любив приїздити в Ірпінь у Будинок творчості письменників і казав, що це місто стало для нього рідним.

«Потрібно провести роботу з автографами й відібрати найцікавіші для історії надписи. Такі книги і представимо на виставці. Але більше часу займе вивчення кореспонденції Наталії Іванівни і Данила Івановича. Вони листувалися з багатьма відомими людьми і чимало листів можуть мати неабияку історичну цінність», – додає Анатолій Зборовський.

Окрім книг, листів, нагород і грамот до музею потрапила старовинна друкарська машинка «Мерседес-прима». Її Анатолій Зборовський має намір представити не лише під час виставки родини Кулиняка – Околітенко, а й включити до складу постійної експозиції.

«На цій машинці подружжя друкувало свої художні, журналістські й наукові твори багато років поспіль. Лише останніх років десять вони стали користуватися комп’ютером», – пояснює директор музею.

Нагадаємо, Данило Кулиняк – український поет, прозаїк, журналіст, публіцист, історик та еколог. Він – один із натхненників створення української екологічної організації «Зелений світ», автор численних книжок і понад трьох тисяч публікацій у вітчизняних та зарубіжних ЗМІ, член Національної спілки письменників України, Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України. Лауреат кількох премій за журналістську діяльність і літературну творчість – зокрема, нагороджений премією ім. О. Олеся за найкращу збірку лірики «Підводний материк» та премією ім. І. Франка в галузі інформаційної діяльності за нарис «Благочестя нерушимий блюститель Данило Братковський». З початку 1990-х активно співпрацював із українською редакцією радіо «Свобода», був оглядачем у журналі «Надзвичайна ситуація», головним редактором журналу «Натураліст — все про довкілля», директором Всеукраїнського благодійного фонду ім. Петра Калнишевського, головним редактором часопису Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих «Зона». В останні роки життя хворів. Помер 5 січня 2016 р. в Ірпені.

Наталія Околітенко – відома українська письменниця, публіцист, науковець (біолог), заслужений журналіст України. Була фаховим редактором у видавництві «Радянська школа», літературним редактором у газеті «Радянська освіта», кореспондентом і заввідділом науки в журналі «Україна», заступником головного редактора альманаху «Натураліст — все про довкілля». З 1999 р. вела кілька рубрик у журналі «Жінка». Тривалий час працювала у приватній компанії «Науково-дослідний інститут інформаційно-хвильових технологій». Була членом ГО «Українська академія наук». У 2008 р. стала гранд-доктором філософії за версією «Всесвітнього університету розвитку науки, освіти та суспільства». Останні два роки життя після смерті Данила Кулиняка важко хворіла. Померла 2 грудня 2017 р. в Ірпені, похована на ірпінському кладовищі поряд із чоловіком.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300