Реклама

Ірпінські рятувальники проводять профілактичні рейди щодо попередження підпалів сухостою (відео)

Понад 2 гектари сухостою. Таку територію біля старого Ірпінського цегляного заводу зжерло полум’я 21 березня. І воно б розгулялося значно далі, якби не ірпінські рятувальники. Це вже 46-й випадок підпалу сухостою на території Ірпінської громади від початку весни. Щоб запобігти трагічним наслідкам, рятувальники саме і проводять профілактичні рейди.

Іван Мариць, заступник начальника ВЗНС Бучанського РУ ГУ ДСНС України у Київській області:

«Застерігаємо вас від самовільного випалювання сухої рослинності, тому що це провокує резонансні пожежі в екосистемах. Гинуть беззахисні тварини, забруднюється довкілля» .

Пані Тетяна живе у приватному секторі. Розповідає, що проти підпалів, тому вже багато років компостує листя.

Тетяна, мешканка Ірпеня:

«Багато палять. Ну він такий їдючий, що краще закопати листя. А траву висушую і тоді викидаю в сміття. Вона висохла, витрусила. Сміття вивозять, за яке ми платимо, а листя закопую. Це міндобриво» .

Проте таких свідомих людей, як пані Тетяна, на жаль, мало. Рятувальники розповідають, щороку, попри підвищення штрафів та колосальну шкоду всьому живому, українці продовжують влаштовувати природі димові завіси. Та час від часу потрапляють у свою ж пастку.

Іван Мариць, заступник начальника ВЗНС Бучанського РУ ГУ ДСНС України у Київській області:

«На фоні цих пожеж в екосистемах маємо, на жаль, один такий випадок. Громадянка самовільно спалювала на території своєї присадибної ділянки минулорічну траву суху і під поривом вітру загорівся одяг. Маємо 26 % опіків ділянку тіла».

На жаль, такі випадки не рідкість. Дуже часто просте спалення листя у своєму дворі може призвести до масштабної пожежі, яка нищить все живе на своєму шляху. Ось цього ледь живого зайчика ірпінські рятувальники витягли з під згорілого листя у березні 2020 року.

А з початком повномасштабного вторгнення росіян пожежі на відкритих територіях стали ще небезпечнішими. Адже у полях та лісах все ще залишається багато смертельних «подарунків» росіян, які при підпалах сухостою можуть вибухати. Що наражає на небезпеку і самих рятувальників. Уламки мін ми знайшли з пожежниками на невеличкому клаптику вигорілої землі під час зйомок сюжету.

Іван Мариць, заступник начальника ВЗНС Бучанського РУ ГУ ДСНС України у Київській області:

«Таких залишків може бути дуже багато. Це просто залишки, безпечні вже. А скільки вибухонебезпечних предметів залишається, скільки заміновано територій».

Олексій Ребруненко, співробітник Бучанського районного управління ДСНС України у Київській області:

«Ми закликаємо громадян бути обачливими, безпечними і в жодному випадку не спалювати суху рослинність і сміття на вільних ділянках територій».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!